Foto Splendid, Colectia Costica Acsinte – Doamne si Domnite


Hai sa va spun despre Doamne si Domnite!

Acum mai bine de 3 ani, pe frate-miu l-a apucat frenezia. A descoperit o comoara – mii de placute fotografice ale lui Costica Acsinte si a facut ce a facut, voluntar si fara ajutor mai de nicaieri, si s-a apucat sa le scaneze.

Am vrut si eu sa-l ajut cum am putut, incercand sa deschid usi, sa fac cunoscuta activitatea sa voluntara, dar nu prea am avut succes.

In ciuda tuturor piedicilor, proiectelor respinse, usilor inchise, sau lipsei totale de interes, el a continuat. Si asa s-a nascut nebunia ce avea sa fie cunoscuta acum drept Colectia Costica Acsinte (peste 20 mil de vizualizari pe Flickr Commons si singurul proiect romanesc acceptat).

A luat premiul I pentru cultura la Gala Societatii Civile, pe persoana fizica, si deja a ajuns la a doua carte publicata, cea despre care va vorbesc azi.

Despre primul volum Foto Splendid, Colectia Costica Acsinte – Viata Sociala (pe care l-a tiparit cu mari greutati) am sa va povestesc alta data cum i-a fost furat in cea mai mare parte de cel mai marsav si bagacios om pe care am avut nefericirea sa il cunosc – ionut trandafirescu cu a sa mare teapa de editura Filos (si nu a fost singurul tras in piept de aceasta creatura).

O sa trec direct la lucruri mai frumoase

Foto Splendid, volumul al II-lea: Doamne si domnite

Recunosc, cel mai mult din toata colectia Costica Acsinte m-au atras fotografiile cu “doamne si domnite” asa cum bine le-a zis frate-miu.

foto-splendid-vol-ii-doamne-si-domnite-p0

Aveau un farmec aparte. Te intampinau cu o privire fie rusinoasa, fie pierduta si foarte putine zambeau seducator fotografului, sau peste ani, noua, privitorilor. La polul opus mi-au placut pozele cu betivi, la alea nu ai cum sa nu razi, cum inchinau fiecare un paharel in cinstea cuiva (cred ca sunt suficiente poze de-un nou volum).

Abia astept sa le citesc povestile, pentru ca fiecare poza din carte i-a deshis imaginatia scriitoarei Ana Barton dupa cum ne spune chiar ea:

Când am văzut cartea asta, adică pdf-ul cu fotografii, m‑am speriat, deși Cezar Popescu, descoperitorul lui Costică Acsinte, îmi spusese că ar vrea ca în acest volum să fie numai imagini de femei. Îmi plăcuse mult ideea, titlul așijderea, dar, când am deschis documentul, am amuțit. În fața mea, chipuri, trupuri și atitudini de femei din vremuri demulte, despre care eu nu știu decât din cărți, din filme, din cântece și din alte fotografii. Recunosc, în primele clipe, m‑am blocat[…] M‑am liniștit și mi-am dat seama că această carte cere ea să fie una de povești. Așa că am scris aici o sută paisprezece povești mici ca netsuke-urile, de miniaturi de după-amieze și de seri de vară ori poate de toamnă sau de iarnă sau, de ce nu?, de dimineți de primăvară, în care oamenii se-adună și se spun lângă fotografii vechi, în vieți noi.

— Ana Barton

Te-am facut curios?

Lansarea volumului Foto Splendid Doamne si Domnite


Lansarea cartii Colecția Costică Acsinte, Foto Splendid volumul al II-lea „Doamne și domnițe“ va avea loc Joi, 20 octombrie 2016, ora 19:00 la Voilà Bistrot, în București.

Asa ca daca vreti sa o cumparati si probabil sa primiti si un autograf, sau doua, sau trei (vedeti voi acolo de ce zic 3) atunci e bine sa va faceti timp sa ajungeti la lansare.

Cum cumpar cartea?

Daca nu puteti ajunge la lansare, cartea poate fi comandata si online la pretul de 59 de lei plus taxe de transport.

De asemenea si volumul I a fost reeditat, de data aceasta de editura Asociatiei Culturale Ateriele Albe pe care tot frate-miu a infiintat-o si poate fi comandat tot online.

Sustineti cultura din tara noastra! Sustineti munca voluntara! Sustineti oamenii devotati si pasionati!

Colectia Costica Acsinte Doamne si Domnite

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.