O lume minunata

Am inceput sa scriu acest articol prin Iulie anul trecut. De atunci tot zic sa il termin si nu reusesc, pentru ca va iesi ceva monstruos de lung. Asa ca mi-am propus sa il public in cateva episoade, la fel cum am facut cu proiectul “Discover Romania“. Va rog share daca va place!

“… E-o lume minunata in care veti gasi
Numai copii

Cum sa fotografiem copii, Alin Popescu
O lume cu mult soare si mii de jucarii
Pentru copii

Cum sa fotografiem copii, Alin Popescu
In lumea cu povesti si flori veti intalni
Numai copii

Cum sa fotografiem copii, Alin Popescu
Si-o lume a inocentei pastrati-o orice ar fi
Pentru copii”

Cum sa fotografiem copii, Alin Popescu

Versuri Mihai Constantinescu “O Lume Minunata”

Asta imi suna si acum in cap din vremea copilariei mele atunci cand ma uit la copii, cand pozez copii, sau si mai mult, cand o pozez pe Andreea, fetita noastra care de curand a facut 2 ani. Pentru ca am tot fotografiat copii si pentru ca imi place foarte mult aceasta activitate (chiar am in plan sa pornesc un site dedicat fotografiei de copii www.pustiulica.ro), am zis ca ar fi frumos sa impartasesc un pic din experienta acumulata si sa realizez un mic ghid (sau tutorial, cum doriti sa ii spuneti) despre cum se fotografiaza minunile din viata noastra.

Cui ma adresez

Voi incerca sa fiu cat mai explicit, sa ofer cat mai multe informatii si sfaturi parintilor care vor sa obtina fotografii cat mai reusite ale copiilor lor. Nu trebuie sa fiti expert in domeniul foto, dar cerinta minima este sa detineti un dSLR insotit de un obiectiv luminos.

Daca nu stiti ce este acesta, sau nu detineti unul si in viitor doriti sa achizitionati asa ceva, va recomand cu caldura Nikon D5100, impreuna cu nou lansatul obiectiv Nikon 50 mm f1.8 AF-S. Aparatul am avut ocazia sa il testez la lansare in Delta Dunarii si mi-a lasat o impresie nemaipomenita. Obiectivul de care vorbesc este de nelipsit pentru fotografia de portret, si fiindca am avut recent ocazia sa il testez si pe acesta (desi detin un 50 mm 1.8 model AF-D), voi presara aici imagini realizate cu el si nu numai. Avantajul nou lansatului obiectiv fata de cel deja existent pe piata, este motorul intern de focalizare care permite folosirea acestuia pe aparatele ce nu au acest motor incorporat (eg. d40,d50, d60, d3000/3100, d5000/5100), o viteza incredibila de focalizare chiar si in conditii slabe de lumina, precum silentiozitatea de lucru (motor SWM – Silent Wave Motor).

Nu e o suma de neglijat insa este o investitie inteligenta pentru fotografii nemaipomenite nu numai cu copiii dar si pentru concedii, evenimente in familie etc. Asadar, presupun indeplinita conditia dSLR+50 mm 1.8 ( sau orice alt obiectiv cu deschidere de minim 2.8 care va va ajuta in aceasta noua aventura). Vom vedea mai jos, de ce.

Aici incepe totul

Cum sa fotografiem copii, Alin Popescu

Cea mai frumoasa veste pentru cei mai multi dintre noi este rezultatul pozitiv al testului de sarcina. Va puteti intreba cum putem fotografia copilul inca de pe acum, cand nici macar nu il vedem. Ei bine, este un proiect de durata, dar care la final va oferi un rezultat nemaipomenit, surprinzator. Alegeti-va un loc accesibil in casa, un loc care nu se va schimba mai mult ca sigur in decursul celor 9 luni de sarcina.

Dar despre ce este vorba? … veti intreba. Ei bine, vom fotografia viitoarea mamica de-a lungul intregii sarcini, iar la final, vom obtine un filmulet prin animarea fotografiilor realizate, care va arata rapid evolutia acesteia.

Eu am preferat holul de la intrare, deoarece erau sanse minime sa schimbam ceva acolo si in spate aveam un perete alb, care nu distragea atentia de la subiectul principal: burtica mamicii. Mi-am ales un punct fix de fotografiere (in drept cu masa din bucatarie) si mi-am notat setarile de baza ale aparatului: diafragma, timp expunere, ISO si focala (in cazul in care folositi un obiectiv cu zoom). Este foarte important ca de-a lungul desfasurarii acestui proiect foto, sa nu apara nici o schimbare de ordin tehnic intre fotografii asa incat va recomand sa folosit modul M (complet manual). Stiu ca pare greu la inceput, dar nu e nici o problema, aparatul va ajuta:

  • faceti o fotografie in modul A (prioritate de diafragma) sau chiar complet auto daca aparatul va permite
  • notati setarile folosite de aparat pentru realizarea fotografiei. Aacestea pot fi afisate de catre aparat in momentul vizualizarii pozei. Daca nu stiti cum sa faceti acest lucru, cititi manualul aparatul, sectiunea redare imagini
  • treceti aparatul in modul manual si introduceti setarile notate mai devreme. Folositi-le pe acestea de-a lungul intregului proiect, cu singura conditie ca lumina din locul ales de dvs sa nu se schimbe (daca aveti o fereastra acolo, fotografiati aproximativ la aceeasi ora a zilei)

Realizati cate o fotografie din acelasi loc o data pe saptamana. Aveti grija ca si mamica sa aiba aceeasi pozitie in cadru (un mic punct pe gresie, jos, sau pe perete ajuta foarte mult). Daca timpul va permite si sunteti mai tot timpul acasa, puteti realiza si mai mult de o fotografie pe saptamana, avantajul fiind ca obtineti o animatie mai lunga si mai uniforma la final. Incercati pe cat posibil sa nu schimbati intervalul. Daca ati inceput sa fotografiati la 3 zile, continuati asa pana la final (pe cat posibil). Sfatul meu este sa incepeti undeva pe la saptamana a 7-a a sarcinii, deoarece pana atunci nu sunt diferente notabile (eventual se vede doar daca a mancat bine mamica in ziua aceea :D)

Eu am fotografiat o data pe saptamana cu urmatoarele setari manuale:

  • Nikon D700 + Nikon 70-200 mm AF-S f 2.8
  • Focala 105 mm (atat a fost necesar sa o incadrez pe Oana, sotia mea, in intregime)
  • Diafragma f 8
  • Timp expunere 1/200 s
  • ISO 400

Sa nu va sperie daca nu obtineti aceiasi timpi de expunere. Fiecare are alta lumina in locatia de fotografiere, asa ca incredeti-va in setarile obtinute in pasii de mai sus. Eu suplimentar am folosit si un blit in spatele Oanei, dar asta numai pentru ca nu aveam nici o sursa de lumina consistenta in hol. Nu este necesar neaparat.

Dupa ce bebe s-a nascut, de efect este sa o fotografiati inca o data pe mamica si cu bebe in brate, pentru a incheia frumos animatia. Dar nu obligatoriu.

Pentru a realiza animatia, recomand folosirea unui soft complet gratuit si foarte intuitiv: Picasa by Google. Incarcati fotografiile realizate de-a lungul proiectului si alegeti “create movie presentation”. Aici aveti mai multe setari. Folositi:

  • transition style: time lapse
  • slide duration: 1/24s (daca ati fotografiat la un interval de 3 zile) sau aproximativ 1/16 s daca ati fotografiat o data pe saptamana. Jucati-va cu aceasta setare pentru o viteza mai mare sau mai mica de desfasurare a animatiei
  • dimensions: 1920×1080 (pentru un clip full-HD)
  • apasati Create movie
  • ps: puteti incarca si un mp3, pentru o coloana sonora pe masura. aveti sus de tot optiunea Audio trak – load

Se poate observa ca nici filmuletul meu nu este perfect, apar miscari intre cadre, si asta datorita faptului ca timp de 9 luni de zile nu poti nimeri perfect pozitia de fotografiere nici a fotografului si nici a subiectului. Daca sunteti perfectionisti, folositi un trepied si lasati acolo aparatul pe toata durata sarcinii (puteti folosi pentru acest proiect vechiul compact pe care nu l-ati mai scos de mult din sertar 🙂 ). Pentru ca si mamica sa fie fix in acelasi loc, folositi o pereche de papuci pe care ii lipiti cu banda dublu adeziva si care vor ramane acolo pana la final :), papuci pe care mamica ii va incalta de fiecare data cand este fotografiata. De asemenea, fotografiati la maxim 3 zile distanta, altfel veti obtine un clip foarte scurt. Noi am fost puturosi si abia am reusit sa fotografiem o data pe saptamana aceasta evolutie. Nu faceti aceeasi greseala 🙂

Cea mai frumoasa zi

Urmatorul pas, natural si absolut incantator, este venirea pe lume a copilului. Ca mai pe toata lumea, si pe noi momentul ne-a luat prin surprindere, deoarece sotia a mers la un simplu control la medic in acea dimineata, dar a fost oprita in spital, sa nasca in aceeasi zi. Ce trebuie sa faceti? Exact ce face mamica cu aproape 1 luna inainte de termen: are un mic bagajel facut la usa. La fel, si noi ca fotografi, trebuie sa avem bagajul facut, sau cel putin bateriile mereu incarcate “de cu seara” pentru ca nu se stie ce ne asteapta in ziua urmatoare (sau chiar noaptea pentru unii).

Dar despre aceasta, intr-un “episod” urmator 🙂 …

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.