Raspunsuri Gratuite

Oferta de Black Friday. Mai ieftin decat Gratuit nu exista. Primiti raspunsuri gratuite la intrebarile voastre!

O intrebare, o nelamurire, o problema?

Ask A Genie

Dar sa fie legat de foto 🙂

Vrei sa iti cumperi un aparat foto si nu stii ce sa alegi, ai nevoie de un al doilea obiectiv si nu esti sigur care e mai bun? Vrei un blit? Un card? Sau poate un filtru? Geanta sigur iti da batai de cap!

Foloseste cu incredere zona de comentarii, pune intrebari si primesti:

RASPUNSURI GRATUITE !

Daca esti timid, poti vedea ce am testat pana acum aici sau aici.

Daca preferi un filmulet de test sau unboxing, gasesti pe Youtube.

Si pana la urma, fa-ti curaj si intreaba!

 

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

52 Comments

  1. Daca este oferta, sa profitam zic 🙂 Am un buget de 5000 lei, vreau sa schimb Canonul pe Nikon si ma gandeam la un D7100 cu obiectiv de 35mm f/1.8G. Aparatul va fi folosit mai mult pentru poze de familie, portret. Se preteaza investitia sau sa ma gandesc la alta optiune? Multumesc!

    Post a Reply
    • Buna Oana – desi nu apare la promotie, vad ca pe pagina lui Nikon D7100 pretul de la Black Friday-ul trecut a ramas in picioare, impreuna si cu oferta de card 16 gb – http://bit.ly/1bstcHX. Poti sari pe el linistita, este un aparat excelent pe care l-am tot recomandat in ultimul timp prietenilor ce vroiau ceva mai avansat si nici unul nu s-a plans pana acum. Obiectivul de 35 este un must-have 🙂 Daca luai Full Frame iti recomandam 50-ul, dar asa, fiind aparat DX deci cu factor de crop 1.5x tot acolo ajungi. 35-ul a fost la BF 600 lei, acum e 899 🙂

      Post a Reply
  2. Salut Alin!

    Ce mai faci? 🙂
    Am si eu o intrebare pentru tine, in materie photo.
    Vreau sa-mi cumpar un mirrorless bun, la un pret acceptabil. Inclinam catre un Sony Nex5. Poti sa-mi recomanzi ceva mai bun + ce obiective sunt Must Have pentru astfel de aparat.

    Merci si bafta!
    Panucci

    Post a Reply
  3. Salut! Am un d7000 cu 17-50 sigma 2.8. Am inceput fotografie acum 2 ani si am tras cu un d3100 18-55 , ulterior 18-105 si 50 de 1.8 , iar acum am ajuns la d7000 cu sigma 17-50 de 2.8 . Am ceva “buget strans”(in jur de 2000 lei) si tot ma gandesc ce obiectiv sa fie NEXT.Trag de toate. Trag si eveniment trag si peisaj trag si street , tot! :))

    Post a Reply
    • Salut Costin. In principu nu prea ai nimic pe zona tele si depinde foarte mult de stilul tau daca ai avea nevoie sau nu de asa ceva. Ai putea incerca si ceva 24-70 2.8 (un Tamron stabilizat spre exemplu – http://bit.ly/1fMZijk) sau daca nu, sa mergi direct la un 70-200 2.8 (tot Tamron daca bugetul e o problema – http://bit.ly/1eE5mHR). Din pacate ambele cam depasesc bugetul. Ajuta-ma sa te ajut si spune-mi cam ce ai vrea sa faci si nu ai putut cu Sigma-ul tau?

      Post a Reply
        • Acel Tamron nu e rau, dar sa te astepti in lumina slaba sa ai ceva probleme cu focalizarea. Este insa bine ca e stabilizat si cu rabdare se pot scoate chestii bune din el.
          Dar parca totusi ar merge investit un pic in plus in modelul de la Nikon. Este 1700 lei acum la BF (http://bit.ly/1aZ3FEm)

          Post a Reply
  4. salut !explica-mi si mie cum reusesc ca la pozele de grup sa iasa toti clari ca se mai intampla ca cei din extremitati sa fie un mic neclari.ce trebuie sa setez aparatul diafragma,timp iso,etc.trag cu un 5d mark III 17-40mmm f4 L series.multumesc

    Post a Reply
    • Salut Jonny. Ai cel putin doua sau 3 solutii:
      1. folosesti o diafragma mai inchisa (un F8 ar trebui sa fie de ajuns, dar daca ai lumina multa, ex afara, mergi lejer pe F16)
      2. daca esti fortat de imprejurari sa tragi la 17mm (unde de obicei obiectivul e un pic mai soft pe margini), atunci incadreaza de asa natura incat grupul sa nu atinga marginile cadrului, ceva de genul [ ( ) ] si nu asa [( )] (considerand paranteza patrata cadrul tau, iar cea rotunda grupul)
      3. daca ai loc suficient, nu trage la 17 mm si urca putin spre o focala mai mare, un 24 eventual, unde teoretic obiectivul tau trebuie sa performeze excelent.

      Post a Reply
  5. Sal Alin,
    am un Canon 450, stiu ca e destul de vechi, ne-am imprietenit destul de bine si ma desurc sa fac poze decente pentru mine, o pagina personala si cate un articol intr-o revista, intrebarea mea este ca ar trebui sa ma decid sa-l schimb, imi aduce ceva avantaje majore trecerea la un aparat mai performant?
    Obiectivele ies din discutie, aici am reusit sa adun cateva care ma satisfac deocamdata.
    Mercii

    Post a Reply
    • Noroc tizule :). Cel mai bun aparat e acela pe care il ai si daca deja v-ati imprieteni si nu simti nevoia ca ti-ar trebui altceva, sau ca iti lipseste ceva anume, atunci cu siguranta nu e momentul sa il schimbi. Avantajele majore ale generatiilor de aparate nou aparute dupa Canon 450D sunt performantele marite in lumina slaba, adica la valori ISO mari, si de multe ori si sistemele de focus au fost imbunatatite, pentru un AF mai rapid.

      Mofturi precum WiFi sau mai stiu eu ce alte nazbatii, sunt mai mult sa atraga clienti noi. Nu e ceva pentru care sa iti schimbi aparatul.
      Parerea mea.

      Post a Reply
  6. Salut,

    Trebuie sa scanez niste negative pe placi de sticla.
    Ce scanner ar fi mai indicat?…
    Nu are legatura cu Black Friday, dar ma gandesc ca nu o sa te supere intrebarea.

    Post a Reply
    • Nu e nici o problema ca nu are legatura cu BF. Raspunsurile Gratuite raman la oferta :). Asadar, iti trebuie un scaner dedicat foto, nu unul obisnuit, adica unul cu adaptor pentru transparenta. Nu stiu daca pentru ceea ce vrei sa faci merita, dar cam cel mai bun calitate/pret la ora actuala este din punctul meu de vedere Epson Perfection V700 (http://bit.ly/1bbu3GF) dar cu un pret pe masura. Fratele meu il foloseste de zor la salvarea si digitizarea colectiei de placute fotografice Costica Acsinte (http://colectiacosticaacsinte.eu).

      Mai sunt si alte modele mai ieftine, cum ar fi Epson V370 sau V550, sau alte modele de la Canon. Uite aici o lista intreaga cu ce te-ar putea interesa: http://bit.ly/1eDm09P

      Post a Reply
  7. Buna Alin!! ce aparat foto (cu un obiectiv decent – prin decent inteleg un f2.8 sau chiar 1.8 daca exista) mi-ai recomanda din gama canon sau nikon la un buget de 7000 Ron. vreau sa aiba intrebuintari multiple: portret, landscapes chiar si nunti.Adica nu ma axez pe un singur tip, si probabil o lentila wide.

    Post a Reply
  8. salut!de ce daca fotografiez in modul Av (cu un mark iii 70.-200mm 2.8 L IS II)la un f8, f11 timpul de sxpunere se duce la un 2″?merci

    Post a Reply
    • Salut Calin. Modul Av se refera la expunerea de tip prioritate de diafragma. Ce inseamna asta? Ei bine, tu alegi la ce diafragma sa fotografiezi (cum ai spus F8 sau F11), iar aparatul face singur calculele in functie de lumina existenta si de valoarea ISO stabilita, pentru expunerea perfecta. Daca lumina este putina si diafragma mica (F8, F11) deci orificiul prin care intra lumina la senzor e f mic, atunci timpul necesar pentru inregistrarea unei fotografii creste, de aici expuneri de 2″ cum ai spus. Incearca sa folosesti F11 intr-o zi insorita, si ai sa vezi ca obtii timpi decenti de fotografiere, fara a avea nevoie de un trepied.

      Post a Reply
      • multumesc pt. raspuns.ce-i drept facusem poza intr-o incapere ,seara.folosisem modul AV pentru ca am observat ca in modul Tv la 1/200 poza nu era chiar sharp ,si am zis sa-i mai maresc valoarea f dar m-am inselat entru ca mi-a dus timpul de expunere la 2″:).iso era pe auto.Tu cum ai fi setat aaratul?

        Post a Reply
        • Tocmai, la interior nu maresti valoarea F ci o micsorezi, adica deschizi diafragma cat mai mult ca sa intre si mai multa lumina. La interior poti trage linistit cu f2.8 si ISO undeva la 1600, mai ales ca e vorba de un teleobiectiv. Ca idee insa, tot vorbind de interior, nu prea ai ce face cu un tele in aceasta situatie. Mai bine un obiectiv de 50 mm sa zicem, care poate fi deschis pana la 1.8 (sau 1.4 daca ai versiunea mai scumpa, ba chiar si 1.2 :D)

          Post a Reply
  9. salut:) mi-am facut curand cadou un nikon5200 – e primul meu dsrl. a venit cu un 18-55, dar nu-mi ajunge. as vrea si un macro, si un tele. nu ma hotarasc: 70-300 sau 70-200? si la macro? ce face un 50 mm? dar un 35-70? dar un 35mm simplu? ma intereseaza strada, portretul si abstractele:P nu zic nu unui peisaj interesant, dar salbaticiunile nu ma tenteaza. a, da. si raliurile 😀

    Post a Reply
    • Buna Sorana. Felicitari pentru achizitie. Nu te grabi: invata-te cu aparatul, invata-te cu obiectivul de kit, si in timp iti vei da seama ce poti face si ce ai nevoie mai mult. Lista ta, e mult prea ampla, zic eu, de la inceput. Obiectivele de care vorbesti, eu le-am luat de lungul catorva ani de fotografie, nu toate de odata. Am stat cu obiectivul de kit (pe vremea D70s-ul kit-ul era un 18-70mm) mai mult de un an, pana cand mi-am cumparat alt obiectiv.

      Ba nu, mint, am avut de la inceput si un 50mm, obiectiv ideal pentru portret, pe care l-am cumparat la mana a 2-a cu 2 milioane :).

      Legat de tele, 70-300-le ofera o acoperire mai larga ca plaja focala, in detrimentul calitatii imaginii si a difragmei mai putin luminoase. 70-200-le ofera 2.8, sau 4 (depinde ce versiune alegi), dar la un pret mult mai mare.

      Acum, ca a aparut 35 1.8, l-as vedea ca un companion ideal pentru obiectivul tau de kit, si vei putea face astfel cam tot ce iti doresti. Obiectivul de kit realizeaza si macro destul de bine (nu ca un obiectiv dedicat de macro, dar suficient de bun).

      Post a Reply
  10. salut Alin! nu o sa te mai intreb despre aparate profesionale ,lentile ni seria L si alte nedumeriri ce le aveam degate de ele pana mai “ieri” pentru ca de curand m-am trezit ca in timp ce eu eram plecat de acasa niste “priteni” n-au vizitat si mi-au luat 5D-ul cu 70-200 mm cu tot si sony nex vg30eh.si cum ca au gasit si “aparatul familiei” sa zic asa, un canon powershot sx1 is s-au gandit sa-l ia si pe ala.in fine ,nu mai conteaza.problema e ca acum fac poze doar cu telefonul:).vroiam sa te intreb: ce camera foto mi-ai recomanda la un buget de 400-500 de euo?salutari

    Post a Reply
    • Mă doare sufletul si mi-e greu sa imi imaginez prin ce treci/ai trecut. Mi-e la fel de greu sa imi imaginez ce as putea sa iti recomand avand in vedere “jucariile” pe care le-ai avut pana acum.Eu as merge cred pe un SONY RX100 (http://www.f64.ro/f398219/sony-dsc-rx100-toc-sony-lcj-rxa.html), ca tot e la oferta acum, scazut cu vreo 5 mil si vine si cu toc si card. Senzorul de 1 inch si diafragma 1.8, plus performante excelente in lumina slaba, s-ar putea dovedi solutia ideala pentru a inlocui cat de cat o parte mai mare din sculele de care aminteai. Banuiesc ca nu ai mai vrea dSLR, dar nu stiu de ce …

      Post a Reply
  11. salut alin!revin cu alta intrebare,sper ca nu profit prea mult de amablitatea ta:),ce m-ar interesa ar fi niste site-uri specializate in fotografie ceva de la A a Z ,ceva cursuri online,sfaturi,forumuri etc.iti scriu din italia si un amic mi-a ofrit aceasta oportunitate de a ma apuca de fotografie.sunt inca la inceput si incerc sa acumulez cat mai multe informatii.merci

    Post a Reply
    • Calin, e destul de greu de tras linie si spus astea sunt cele mai bune. Internetul e plin de informatii valoroase, trebuie doar sa vrei sa inveti. Sa incepi sa te interesezi, sa o iei cu bazele: ce e aia diafragma, timp de expunere etc. Avand bazele intelese, e foarte usor sa construiesti de acolo. Eu nu am facut un curs foto in viata mea, si tot ce am invatat a fost cautand si documentandu-mă pe varii subiecte. Inca fac lucrul asta si pe zi ce trece invat.

      Post a Reply
  12. Salut, Alin

    Anul trecut prin luna mai mi-a „căzut” în mână un dslr (canon 1100D cu obiectiv de kit 18-55) și de atunci pot spune că nu-mi mai vine să-l las o clipă. În tot acest timp am practicat, citit și studiat arta fotografică și parcă simt că nu-mi mai ajunge ce am :). De aproximativ o lună mă tot învârt pe lângă Canon 60D și obiectivul canon 50mm f1.4. Cum ți se pare combinația? Recunosc că sunt poate mai atras de peisaje decât de portrete, dar am citit numai de bine de acest obiectiv și pare că mi-ar prinde bine să îl am și plus că bugetul nu mă lasă să mă uit la obiective performante dedicate peisajelor. Cu acest 50mm se poate fotografia decent și în alte situații decât portret? Mulțumesc!

    Post a Reply
    • Salut Petrisor. Bun venit in lumea “simt ca mai am nevoie de ceva” :). De aici, sa te tii bine, o sa tot vrei sa achizitionezi chestii noi, dar nu inseamna ca e de rau, dar nici de bine pentru buzunar :). Vezi ca la 60D e super promotie, tocmai postasem pe blog ca e mai ieftin cu noua oferta ca pe Amazon. (vezi aici oferta). Cu cuponul cadou de 500 lei iti poti lua mult mai ieftin 50-ul, care, sa iti raspund la intrebarea ta, poate fi folosit la orice, nu numai la portret. Eu am tras mult peisaj cu teleobiective, cu 50-ul sau te miri cu ce focala. Nu iti trebuie ultra-wide obligatoriu, dar sunt situatii cand ai nevoie si de asa ceva. Spor la treaba si cat mai multe poze reusite iti doresc!

      Post a Reply
      • Mulțumesc Alin! Încă nu am făcut pasul cel mare, și anume de a plasa comanda pe f64…în mine e o mare bătălie…nu știu dacă se merită să cheltuiesc peste 3000 ron pentru pasiunea asta din care nu știu dacă voi și produce…mintea îmi spune să mă gândesc bine, în timp ce inima s-ar arunca cu capul înainte…complicat, nu? 🙂

        Post a Reply
        • Nu e vorba numai de produs.. pana la urma e o investitie intr-o pasiune, care pana la urma relaxeaza atat mintea cat si sufletul. Daca ne gandim strict numai la minte si la bani, noi la ce sa mai visam? Omul fara hobby-uri e pierdut 🙂

          Post a Reply
          • Mulțumesc! 🙂

  13. Salut. M-am hotarat sa investesc intr-un Nikon d610, dar nu ma pot hotari ce obiectiv sa achizitionez pentru el, avand in vedere ca imi place sa fac peisaje, dar m-au rugat cativa prieteni sa prestez pentru ei la diferite evenimente (nunti, botezuri, cumetrii). Intrucat Nikon 24-70 2.8 imi cam depaseste bugetul, ma gandeam la omologul de la sigma sau tamrom. Ce imi sugerezi? si care este cel mai potrivit al doilea obiectiv?

    Post a Reply
  14. Salut alin!Am o MARE problema la care sper sa ai un raspuns pentru mine.Am incarcat in lightroom vreo mie si ceva de poze pe care am inceut usor, usor sa le corectez.Corectam la ele de cateva zile cand in seara asta a trebuit sa corectez un alt set de poze .asa ca m-am gandit eu sa selectez cele o mie si ceva de poze si sa fac in Collections o noua colectie bifand optiunea Include selected photo.Apoi am importat noul set de poze ,le-am corectat,le-am exportat…totul bine.cand am incarcat din nou colectia pe care o facusem am observat ca nu se salvase cu modificarile pe care le facusem eu.ce e de facut?

    Post a Reply
    • Dupa ce le-ai mutat in colectie, ai sters cumva pozele din catalogul principal? Daca da, e buba, pentru ca in Colectie nu exista fizic, ci colectia in sine e un fel de shotcut la fisierele principale, pentru o mai buna organizare.

      Post a Reply
      • Rezolvat.Cum ca pozele au fost facute cu 2 aparate(un canon si un nikon) in catalogul principal au fost incarcate intai cele facute cu nikon apoi cele facute cu canon.Cand am creat eu colectia ,in colectia respectivva le-a aranjat in functie de data:) de aici si confuzia ca m-am uitat in graba pe vreo 2,3 care se nimerisera sa fie facute cu canonul (deci inca nu erau corectate) dupa care m-am panicat si ti-am scris tie:).apoi am verificat cu calm si mi-am dat seama ce se intamplase.multumesc oricum,o zi buna!

        Post a Reply
  15. Buna ziua stimate domn,

    Va rog pe aceasta cale sa-mi recomandati unul dintre urmatoarele doua filtre de polarizare circulara (52mm) de pe F64. V-as fi recunoscator si pentru motivarea alegerii facute.

    http://www.f64.ro/filtru-hoya-polarizare-circulara-52mm-std-new.html
    http://www.f64.ro/hoya-polarizare-circulara-slim-52mm-2014-.html

    El va fi folosit in regim de amator pentru peisaje si portrete pe
    Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G sau Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED VR cu Nikon 5100 ca body.

    Daca aveti si alte propuneri in afara celor de mai sus bugetul alocat acestui segment este de 200 RON. Multumesc anticipat.

    Post a Reply
  16. Buna! Sunt in cautarea unui aparat foto si am descoperit blogul tau. Poate ma poti ajuta sa ma hotarasc.. Oscilez intre Nikon D3200 si D3300. Mentionez ca sunt la primul pas intr-ale fotografiei, asa ca “be gentle” 🙂 Treaba sta cam asa: aparatul e cadou de ziua mea.. si trebuie sa aleg repede.. pana nu se razgandeste sotul 😛

    Post a Reply
    • Pai depinde de buget mai mult. Eu as merge pe D3200 si un obiectiv in plus de diferenta de bani (ori 55-200-le ori 50mm f1.8). La multi ani!

      Post a Reply
  17. Hi I had a question. I read the A7 ii review you posted. I saw that you didn’t cover autofocus during video. I was wondering if it had anything like that close to the video autofocus of the a6000 that you tested. Thanks so much!

    Post a Reply
    • Sorry, didn’t have time to do whatever I wanted to do :). But the focusing is spot on, the best I may say of all models from the Alpha 7 series. You can’t compare it with the incredible one in the a6000, but maybe on the next rummored camera, the A9, we all will see a similar focus. It’s difficult to be done on a full-frame camera if you ask me, but Sony broke many times the impossible 🙂

      Post a Reply
  18. Salut Alin. Am citit review-ul tau despre sony a6000, cu mult entuziasm as zice. Eu folosesc momentan un sony nex 5r si as face upgrade-ul la un a6000. Crezi ca se merita? E chiar asa mare diferenta?

    Post a Reply
  19. Buna Alin!Vreau sa-mi achizitionez primul dslr si m-am gandit la un nikon d7100.Ce obiectiv imi recomanzi pt peisaje,portrete,evenimente sportive.

    Post a Reply
    • Nu exista un singur obiectiv pentru tot ce ai mentionat tu acolo :). Pe scurt ai avea nevoie de un 10-24, 24-120 f4, 70-200 f4 (am zis varianta f4 ca sa nu intram la 2.8 unde vei suferii avarii mari in portofel 🙂 )

      Post a Reply
  20. Salut Alin! Doresc sa achizitionez un obiectiv Sigma Z 135 F2.8 este un obiectiv complet manual pe care doresc sa-l folosesc pentru portrete dar si pentru landscape. Am vazut intr-un filmulet ca ai pe cineva care colectioneaza astfel de obiective si m-am gandit ca poate imi poti da un sfat, vizavi de sticla si caracteristicile obiectivului.

    Cu respect,
    Claudiu.

    Post a Reply
  21. Salut, Alin. As avea si eu o intrebare, daca se poate. Am acasa un Nikon D5100 si as vrea sa trec la un Nikon D7100. Crezi ca se merita sa fac tranzitia? Adica, sunt diferente foarte mari intre cele doua aparate? De asemenea, mi-ar trebui si un obiectiv bun, iar acum oscilez intre Sigma 17-50mm f/2.8 si Tamron 17-50mm f/2.8. Pentru portrete, ce ti se pae mai ok, nikkor 85mm F/1.8 sau un Sigma 105mm f/2.8? Multumesc.

    Post a Reply
  22. Salut,Alin!Detin un Nikon D7100 si as vrea sa achizitionez un zoom luminos gen 17-50 2.8 de la Sigma dar din ce am auzit nu prea este compatibil cu d7100 si multi se plang ca le ramane blocat ultimul cadru pe ecran ba ca ramane os-ul activ un minut si de back focus front focus la ordinea zilei tipic sigma.Asa ar mai fi optiunea nikon 17-55 dar pretul este destul de mare si din cate am auzit ca tot sigma 17 50 e mai sharp,mentionez ca mai mult trag peisagistica,asa luam un 35 sau 50 1.8g dar nu ma ajuta la peisagistica.Astept raspunsul tau in legatura cu acest obiectiv sau altele pana in 2500 lei…Multam si o zi buna

    Post a Reply
    • Eu nu am avut 17-50-ul si nici d7100. Prefer sa ma pronunt doar pe ce am testat, incercat. Din pacate nu te pot ajuta aici. Nikon-ul in schimb este senzatie, l-am avut si nu am intalnit nici o problema cu el.

      Post a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.