Review Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G


Am avut ocazia sa ies la o tura foto insotit de proaspat anuntatul Nikon 28-300 (multumita Nikonisti.ro care au fost foarte deschisi si receptivi la sugestia mea de a mi-l imprumuta pentru un test pe teren).

Numele intreg este: AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR (10.7x)

Nikon 28-300 sample photos

Chiar vorbeam cu o zi inainte de a fi anuntat, ca imi lipseste acum pe full-frame un obiectiv precum a fost 18-200-le cand eram pe DX. Nici nu am terminat bine de zis, ca Nikon a anuntat 4 noi obiective, printre care si sus-numitul. Nu va pot spune cat m-am bucurat, si mai presus de toate, cat de fericit am fost ca am avut ocazia sa il iau la un “test-drive” pe Transalpina, drumul cel mai inalt din Romania (si dupa mine si cel mai spectaculos ca peisaj), mai ales ca nu sunt genul care face un test/review unui obiectiv fotografiind grile si caramizi, maimutoi si sticle in conditii de lumina de studio. Eu prefer sa vad cum se comporta in teren, si tot textul si imaginile de mai jos sunt rezultatul unei ture foto obisnuite, planuita initial pentru testarea noului 16-35 f4, pe care l-am achizitionat cu putin timp in urma, dar pe care nu am apucat inca sa il “pun la treaba”. Va urma … 🙂

Recunosc ca mi-a fost un pic teama sa plec doar cu acest obiectiv la mine, asa ca am pus in rucsac si alte obiective. Le-am carat degeaba, o sa vedeti de ce 🙂

In primul rand, m-a uimit foarte mult cat de bine inchegat e obiectivul si cat de bine se aseaza pe D700. E de acolo. O combinatie ideala pentru travel, cand nu ai loc/timp de carat intreaga trusa dupa tine. Cantareste “doar” 800 grame. Putin, tinand cont ca inlocuieste cel putin 2 obiective care ar acoperi o plaja asa de mare. Mie spre exemplu mi-a inlocuit 3: 16-35-ul, 50-ul si 70-200-le care impreuna ajung lejer la 2 kg 🙂 (si in plus mai raman si 100 de mm neacoperiti, pe care 28-300-le mi i-a pus la dispozitie)

Intregul articol poate fi citit pe NoutatiFoto.ro (pagina sub care am reunit intreaga mea activitate de teste si review-uri aparatura foto). Va multumesc pentru intelegere!

Noutati foto

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

6 Comments

 1. Foarte interesant.. Este de apreciat obiectivul asta. Are vot din partea mea si o sa-l am in vedere. Sapt trecuta, cat am fost la mare, am tras cu obiectivul de kit 18-135 si sunt tare curios ce a iesit pentru ca n-am mai tras de mult cu el. Stiu insa ca cele 2 obiective, desi sunt din aceeasi gama, nu prea au nimic in comun. Se impunea un wide si e singurul pe care-l am. Inca mai tanjesc dupa Tokina 12-24…:) Am ramas blocat pe obiectivele cu F fix..

  Post a Reply
 2. As fi curios de o comparatie cu 70-200 f/2.8 VR- pe partea de tele desigur…evident ca avind in plus partea de wide, 28-300 e mai complet, insa pe tele e cu mult mai slab sau apropiat?

  Post a Reply
  • E cam ciudat sa compari asa ceva.. e ca si cum ati vrea o comparatie intre un Ferrari si un Duster .. Dusterul intra pe drumuri mai multe ca Ferrari-ul, dar il face pe autostrada? Primul obiectiv este un all-around entry level cu diafragma maxima destul de inchisa, pe cand 70-200-le un obiectiv pro, cu diafragma 2.8 pe toata plaja, si cu un pret de vreo 2-3 ori mai mare. Nu prea poti compara mere cu pere.

   Post a Reply
 3. Buna ziua,am citit materialul scris de DVS si am 2 intrebari:
  -sunteti sigur ca imaginea in care apare soarele in cadru este facuta cu 28mm? Citez: “28 mm | F8 | 1/4000s | ISO 400″ sau este cu 280mm?
  -nu prea inteleg asta:”Mie spre exemplu mi-a inlocuit 3: 16-35-ul, 50-ul si 70-200-le” Cum poate inlocui 28mm un 16mm pe Fx? Eu am si folosesc foarte mult 16-35 F4, dar nu cred ca este de inlocuit cu un 28.

  Post a Reply
  • Buna Cristina, multumesc pentru comentariu. Imaginea de care vorbesti, o poti descarca si sa te uiti cu un program dedicat la EXIF, unde vei vedea ca este corect ce am spus, e tras la 28 mm. Referitor la al doilea aspect, cumva ai luat prea ad-literam.

   Cand am zis ca inlocuieste acele obiective, ma refeream stric ca obiectiv all-arounder. In sensul ca daca vroiam sa trag ceva la 28 mm, trebuia sa am obligatoriu la mine 16-35-ul, ca e singurul care imi acopera acea focala. La fel si cu 50-ul sau 70-200-le. Normal, ca per total nu se apropie de performantele acelor obiective si normal ca 28 nu inseamna 16 mm, dar nu asta spuneam. Ziceam doar ca daca vrei sa ai la tine un obiectiv decent si nu vrei sa cari intraga trusa de multe kg, atunci e obiectivul perfect!

   Post a Reply
  • Buna Cristina, multumesc pentru comentariu. Imaginea de care vorbesti, o poti descarca si sa te uiti cu un program dedicat la EXIF, unde vei vedea ca este corect ce am spus, e tras la 28 mm. Referitor la al doilea aspect, cumva ai luat prea ad-literam.

   Cand am zis ca inlocuieste acele obiective, ma refeream strict ca obiectiv all-arounder. In sensul ca daca vroiam sa trag ceva la 28 mm, trebuia sa am obligatoriu la mine 16-35-ul, ca e singurul care imi acopera acea focala. La fel si cu 50-ul sau 70-200-le. Normal, ca per total nu se apropie de performantele acelor obiective si normal ca 28 nu inseamna 16 mm, dar nu asta spuneam. Ziceam doar ca daca vrei sa ai la tine un obiectiv decent si nu vrei sa cari intraga trusa de multe kg, atunci e obiectivul perfect!

   Post a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.