Review Sony RX100 IV – test cu o camera 4 K-pabila

English version is here.


 

Cand Sony a introdus in 2012 primul model din seria RX100 (eu m-am plimbat atunci Hai-Hui prin Dobrogea cu el), piata de aparate foto compacte a fost zguduita de succesul acestei serii si RX100-le devenit aproape instant camera preferata de avut tot timpul la tine a multor profesionisti si nu numai. Drept dovada primul model inca se vinde, in paralel cu toate celelalte de dupa el (verifica pret si pachete speciale).

Scurt istoric seria RX100

RX100 IV and all other RX100 models

Seria a ramas constanta de la un model la altul, dar in fiecare an producatorul nipon a iterat seria cu tot felul de imbunatatiri aduse modelului anterior. Iata pe scurt o evolutie a aparatelor din serie.

Fata de modelul initial, iteratia a 2-a (RX100 II despre care am povestit aici) a venit in plus cu un senzor iluminat din spate (BSI Exmor R), ecran rabatabil, plaja ISO nativ 160-12.800 (fata de 125-6400 la primul model), NFC si o patina de blit (pe care puteau fi conectate fie un microfon, o lampa video, un flash sau un viewfinder electronic).

Iteratia a 3-a RX100 III a venit cu acelasi senzor retro-iluminat, dar cu un procesor nou, imbunatatit, Bionz X. Focala obiectivului a fost schimbata de la un echivalent in 35mm de 28-100mm la primele doua modele la un mai wide dar si mai scurt zoom 24-70mm, insa mult mai luminos f1.8-2.8 fata de f1.8-4.9 la primele modele. Ecranul tot de 3 inch si tot rabatabil a primit si functia de selfie, putand fi ridicat la 180 de grade, imaginea rotindu-se automat pentru selfie-uri. Mare imbunatatire a fost insa adaugarea unui view-finder electronic de tip pop-up. Patina de blit insa a disparut. Plaja ISO a fost extinsa la 125-12.800 iar codecul video XAVC S a aparut pentru prima oara pe acest model (nu mai stiu sigur daca de la prima versiune de firmware sau ulterior, ca la A6000). I-a fost adaugata stabilizare pe 5 axe (fata de 3 la modelel anterioare) si functia Intelligent Active Mode pentru o stabilizare si mai buna pe partea de video.

Si iata-ne ajunsi la modelul din 2015, iteratia a 4-a. Eu l-as fi numit pe scurt RX100 4K, oare de ce?! 🙂

Test cu Sony RX100 IV

Desi diferentele sunt aproape insesizabile la exterior intre cele doua cele mai recente modele, la interior avem cele mai multe “bunatati”.

RX100 IV vs RX100 III

3 diferente vizibile la exterior: 1. inelul de control din jurul obiectivului 2. textul de identificare cu modelul si tipul senzorului RX100 IV Exmor RS 4K 3. selectorul de moduri – apare Auto in locul celor doua iconite auto de pe RX100 III si lasa loc noului mod HFR (high frame rate) Asta e tot!

Cele mai multe diferente dintre cele doua modele sunt insa datorate noului senzor stacked Exmor RS CMOS din RX100 IV cu funcții de procesare avansate si chip de memorie DRAM integrat. Rezultatul este procesarea de pana la 5 ori mai rapida a imaginilor si includerea unor functii disponibile pana acum doar pe camerele video de top.

Asta se traduce in:

  • o rafala incredibila de 16 cadre pe secunda cu focusul si expunerea blocate la primul cadru

  • 5.5 cadre pe secunda cu focus continuu intre cadre (tracking focus)

  • filmare 4K interna cu 100 Mbps bitrate (sunt si cateva cadre slow-motion inserate)

  • super slow-motion (HFR – high frame rate) de pana la 1000 cps (500 si 250 de asemenea disponibile)

Un lucru de mentionat. In modul HFR (High Frame-Rate) filmarea propriuzisa cu Sony RX100 IV este oarecum diferita de filmarea normala. In primul rand nu se mai porneste direct cu butonul de Movie Record.

Inainte de orice, trebuie sa alegem in RX100 IV ce dorim sa faca apasarea butonului REC – sa porneasca inregistrarea secundelor de slow motion (2s in modul Quality Priority sau 4s in modul Shoot Time Priority) sau sa o opreasca.

Un pic confuza treaba, nu? Nu chiar, dupa ce intelegi un pic cum functioneaza lucrurile. Camera intra intr-un fel de buffering (adica inregistreaza tot ce poate in memoria super rapida interna (DRAM-ul aflat acum direct lipit de senzorul Exmor RS) la apasarea butonului central. In acest moment nu mai putem opera alte controale ale aparatului (zoom, focus etc.). Singurul lucru este sa decidem ce sa inregistreze pe card apasand butonul REC.

In functie de setarea aleasa: post action sau pre action RX100 IV inregistreaza secundele de Slow Motion. Eu am gasit mult mai utila functia post-action pentru ca vedeam actiunea intamplandu-se pe ecran si imediat apasam butonul Rec. Camera oprea bufferul si se apuca sa “traduca” pe card ultimele 2s de actiune deja inregistrate in memoria DRAM. Este greu sa extimezi cand va zbura o albinuta de pe floare, dar dupa ce o vezi ca si-a luat zborul, apesi repede butonul si stii sigur ca ai prins actiunea 🙂 Mai jos inca un HFR video, ca nu m-am saturat de acest mod cu RX100 IV-le 🙂

Trebuie sa va jucati cu cele 2 moduri sa vedeti care vi se poatriveste cel mai bine stilului personal.

  • 100 fps full HD ce permite de asemenea Slow Motion-uri (de pana la 4x in redare 25p), avantajul fiind o filmare normala. Au fost incluse de asemenea Picture Profiles-urile de la A7s asa incat ne putem “juca” la nivel avansat si pe Video cu micutul RX100 IV (mai jos exemple 100p, s-Log2, Cine 2 sau Movie). Genial este filtrul ND intern care “papa” 3 stopuri de lumina, asa ca poti trage linistit in s-Log2 (care urca ISO la 1600 automat pentru maxim de dynamic range) si in timpul zilei, chiar la diafragme foarte luminoase.

O nota de tinut cont atunci cand folositi filtrul ND pe filmare. Setarea aparatului pentru acest filtru poate fi ON, OFF sau Auto. In mod normal pe foto îl tii pe Auto, iar aparatul cand considera ca nu mai poate inchide shutter-ul suficient (desi la 1/32.000s cam greu sa ai asa lumina puternica) pentru diafragma aleasa, atunci intra ND-ul si intuneca cu 3 stopuri EV. Cand treci insa in modul video, setarea Auto nu mai este disponibila, asa ca ND trece pe ON. Cand revii pe modul foto, nu mai revine la Auto ci ramane pe ON. Asa m-am trezit eu de cateva ori tragand in intuneric si cu filtru ND pus, cu valori ISO in balarii. Noroc ca RX100 IV, la fel ca si RX100 III sta foarte bine si in lumina slaba :). Dar sa nu ziceti ca nu v-am spus!

In alta ordine de idei, filtrul ND este genial pentru ca iti permite si expuneri lungi in timpul zilei, precum cadrul de mai jos

RX100 IV ND filter demo

ND On | F11 | 1/8s | ISO 80

  • 1/32.000 s shutter minim. Sunt extrem de rare situatiile cand am avea nevoie de asa ceva. Chiar si cu soarele in cadru, cu diafragma deschisa la maxim, abia am reusit sa fortez un “amarat” de 1/20.000s la ISO 3200 si f/1.8

Minimum shutter on RX100 IV

  • captura foto de 17Mpx in timpul filmarii, daca inregistrarea se face in full HD 25p
  • read-out super rapid al senzorului ce reduce “rolling shutter”

In plus fata de modelul anterior RX100 IV vine cu un EVF tot “T* coated” dar mult mai bogat in detalii (2,359k fata de 1,440k pixeli efectivi), Auto ISO minimum SS – ce iti permite setarea pragului minim de viteza de declansare pana cand ISO este automat ridicat inca un prag, precum si Picture Profiles pentru video la fel ca A7s (s-Log 2 inclus), dupa cum v-am aratat mai sus.

Calitatea imaginii la RX100 IV

Asa cum mă asteptam, aparatul este impecabil cand vine vorba de calitatea imaginii. Insotit de un sistem de focalizare de zile mari, o dinamica incredibila a noului senzor si de obiectivul Vario-Sonnar Zeiss T*, micul RX100 IV isi mentine fara doar si poate tronul pe piata aparatelor compacte premium, as indrazni sa spun la foarte mare diferenta de alte modele.

Va las mai jos cu o galerie de imagini realizate cu RX100 IV

Initial am vrut sa fac un test comparativ intre ultimele doua modele din seria RX100 dar mi-am dat seama ca nu as face dreptate niciuneia dintre cele doua cele mai recente camere. Ambele sunt extrem de performante, cu o calitate a imaginii impecabila pentru un aparat compact cu senzor de 1 inch.

Mi-am axat insa testul mai mult pe noutatile cu care vine RX100 IV fata de modelul anterior. RX100 III-ul are in favoarea sa pretul mult mai mic, insa daca aveti nevoie de dotarile superbe cu care RX100 IV vine pe video, veti sti acum ce sa alegeti. Cel putin asta sper ca review-ul meu sa lamureasca.

Dar numai de bine?

Normal ca nu exista camera perfecta sau cel putin una care sa multumeasca pe toata lumea. Iata ce m-a deranjat pe mine cel mai mult la noul model:

  • bateria se consuma mai ceva ca o sticla de apa rece pe canicula atunci cand se filmeaza in modul 4K sau in HFR iar aparatul se incinge destul de tare
  • filtrul ND ramane pe ON atunci cand revii din modul video
  • multitudinea de setari si feature-uri adaugate au si reversul medaliei, faptul ca meniul a devenit extrem de incarcat, iar putinele butoane de pe RX100 IV face schimbarea acestora posibila numai cu vizite dese prin meniuri (butonul FN a devenit cam “neincapator”)
  • EVF-ul îl murdaresti fara sa vrei atunci cand îl inchizi, pt ca apesi cu degetul direct pe ecran ca sa îl retractezi (la fel era si la RX100 III).

Am apreciat insa extrem de mult:

  • dinamica superba a noului senzor
  • viteza de focalizare si expunerea perfecta obtinute la fiecare cadru
  • cireasa de pe tort este fara doar si poate modul HFR (s-a vazut si din multitudinea de exemple pe care le-am postat ca probabil asta mi-a placut cel mai tare la RX100 IV)
  • calitatea excelenta a filmarilor 4K sau full HD folosind codecul XAVC S
  • Picture Profiles ca la A7s
  • claritatea extraordinara a noului EVF
  • filtrul ND inclus
  • noul mod de focalizare Expanded Flexible Spot
  • faptul ca in sfarsit putem reprograma butonul Rec pe oricare dintre butoanele customizabile (o veche problema de-a mea si a multor alti utilizatori de camere Sony era ca buton Rec este foarte prost pozitionat si intotdeauna la initierea filmarii sau oprirea acesteia se introducea miscare suparatoare in filmare)
  • noul si imbunatatitul Auto ISO minimim shutter speed
  • shutterul electronic ce permite timpi incredibil de scurti (1/32.000 s) si fotografierea fara a emite absolut nici un sunet (Silent Shooting exact ca la a7S).
  • stabilizarea Intelligent Active care functioneaza impecabil, oferind rezultate similare unui steady cam.

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

6 Comments

  1. Foarte bun articolul, ma bucur ca nu ai facut totusi un one to one cu III , cum spuneai si tu , ar fi fost nedrept. Inchiderea EVF poti sa o faci si daca apesi pe rama , nu e neaparat nevoie sa apesi pe ecran . Seria RX o poti compara cu A7 ca structura, fiecare model e specializat pe ceva anume…

    Toate bune

    Post a Reply
  2. Am o intrebare: cand inchizi evf, se inchide aparatul ? …pt ca la III asa era si deranja, cel putin pe mine

    Post a Reply
    • Default se inchide, da. Dar ai setare in meniu sa nu se mai inchida aparatul ;). Am activat-o instant ca si pe mine mă enerva 😛

      Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. 5 camere compacte ideale chiar și pentru profesioniști - F64 Blog - […] Sony RX10 IV fotografiază în rafală de 16 fps la rezoluție maximă, filmează UHD 4K la 30fps sau Slow…
  2. Echipamente foto-video de interes la final de 2015 - F64 Blog - […] Sony RX100 IV continuă tradiția seriei RX100 și oferă tehnologie de top și optică excepțională într-un corp foarte compact.…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.