De ce trag RAW


Uite de ce, pentru ca uneori se intampla si greseli atunci cand te grabesti. Nenea intra in cladire si eu vroiam sa il prind afara. Eram pe setarile manuale dintr-un interior intunecos, si am dus instant aparatul la ochi sa fac poza, fara sa mai apuc sa compensez pentru lumina de afara. Asta a iesit:

Am crezut ca e compromisa poza si ma mir ca nu am sters-o, uneori o sterg direct din camera. Insa a scapat pana acasa, si, mai mult de curiozitate am deschis-o in Capture NX, am dus sliderul de la exposure la maxim pe minus (-2 EV). Uite ce a iesit (plus ceva alte efecte aplicate din Color Efex Pro si putin crop):

Toate astea se intamplau undeva in Cetatea Rasnovului, weekendul trecut.

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

7 Comments

 1. trebuie sa-ti spun ca tot peisajul este stricat de camera de supravechere si de cablurile contemporane,care distrug esenta istorica a locului,dak le-ai putea scoate ar fi extraordinara poza,Bv

  Post a Reply
  • Nu despre asta era vorba aici, dar merci pentru comentariu. Nu am sustinut nicaieri ca e o poza remarcabila sau ceva, pur si simplu vroiam sa punctez cat de mult m-a ajutat ca am tras raw.

   Post a Reply
 2. Dar pe cer tot nimic ;)) De-aia astept cu nerabdare generatia urmatoare de sensori.

  Post a Reply
  • Cerul era alb oricum, o ceata nenorocita care ne-a insotit aproape toata ziua. Asteapta ­čÖé Eu sunt multumit cu ce am si acum.

   Post a Reply
 3. Te-ai straduit tu, dar sa fim sinceri, poza tot de aruncat e. Tot ce e luminat e ars (vezi fatade, scanduri, partea superioara a gardului de piatra, olanele de pe acoperisul din stanga, care nu au forma), nu mai ai detalii in zonele intunecate (mosul arata cam nasol in varianta finala, saracu), iar culoarea cerului/luminii a devenit psihedelica, nenaturala. Ce vreau sa zic este ca RAW-ul acela te salveaza cateodata, dar in majoritatea cazurilor daca ai dat clicku pe setari aiurea poza e compromisa indiferent de format.

  Post a Reply
  • Este un caz extrem. Pur si simplu am ramas uimit cat detaliu poate recupera. Nu am zis nicaieri ca am scos o capodopera din poza initiala, ci doar m-am mirat ca a putut recupera atat.

   Post a Reply
 4. Foarte tare. Nu trebuie sa dai atatea explicatii. S-a inteles din prima intentia ta. Cine vrea sa inteleaga bine, cine nu, comenteaza… k na, c sa faca omu’?!… dak se pliktiseste comenteaza… pe langa subiect.

  Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Review Panasonic GX1 | F64 - [...] Eu am evitat de data asta sa trag in format RAW (desi in mod normal 90% din timp trag…
 2. Review Panasonic GX-1 - Nout─â╚Ťi Foto - [...] Eu am evitat de data asta sa trag in format RAW (desi in mod normal 90% din timp trag…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.