Pleci in Tarile Calde de sarbatori?


Daca raspunsul e da, s-ar putea sa iti placa urmatorul lucru: Nikon 1 AW1 e acum pe stoc la F64.

Rezistent la apa (pana la 15 m), rezistent la soc (de la inaltimi de pana la 2 m), rezistent la inghet (pana la -10 °C) si complet rezistent la praf, Nikon 1 AW1  este primul aparat mirrorless subacvatic cu obiective interschimbabile.

nikon-AW1_right-blackDaca locurile pe care le vei vedea sunt pline de minunatii subacvatice, e pacat sa le surprinzi cat mai bine. S-ar putea totusi un lucru sa nu iti placa :). Pretul!

Momentan se afla in stoc limitat la un pret de 3.600 lei cu obiectivul de kit 11-27,5 (si el tot subacvatic). Poti verifica aici disponibilitatea si pretul curent.

Pe piata sunt multe aparate rezistente sub apa, chiar si eu detin unul, tot un Nikon, dar un model extrem de simplu, pentru copii: Nikon S30. Ma rog, nu e al meu, este al Andreei, fetita noastra, insa de multe ori i l-am “imprumutat” pentru distractiile acvatice.

De ce totusi un aparat subacvatic cu obiective interschimbabile?

Raspunsul e simplu din punctul de vedere al unui fotograf profesionist, dar nu stiu si daca din punctul de vedere al unui amator, sau al unui simplu pasionat.

 

In 1963 Nikon lansa Nikonos 1 Calypso, un aparat pe film de 35 mm dedicat fotografiei subacvatice. Nu fac istoria acestei serii (incheiata in 2001) dar va invit sa cititi mai multe pe Wikipedia.

Cand a fost anuntat Nikon 1 AW1 toti pasionatii de fotografie subacvatica si probabil toti detinatorii de aparate pe film Nikonos au sarit in sus de bucurie, pentru ca aveau din nou la dispozitie o “jucarie” subacvatica serioasa, de data asta in format digital.

Faptul ca poti schimba obiectivele, sa folosesti obiective ultra-wide in situatii cand spatiul nu permite altceva, sau obiective mai tele atunci cand ai nevoie sa te apropii de un subiect fata de care nu ai dori sa stai prea aproape fizic (rechin?!) e un mare lucru. Sa ai sistemul ultra-performant de focalizare hibrida (detectie de faza + detectie contrast direct pe senzor) la indemana sub apa, unde conditiile de lumina nu sunt tocmai fericite, sau faptul ca poti atasa un blit subacvatic extern, nu e un lucru de trecut cu vederea.

Nu sunt scafandru, nu prea fac scuba pentru ca nu rezist sub apa mai jos de un metru datorita unei probleme la una din urechi, dar mi-as dori din suflet sa pot fotografia minunatiile din zonele de corali. Utilizarea unui astfel de aparat pentru mine se rezuma la distractiile acvatice din parcurile dedicate, precum si prosteala cu copilul in apa unei piscine frumos colorate sau a marii.

Dar daca vreti performanta si calitate a imaginii, cred eu ca Nikon 1 AW1 v-ar putea fi un mare ajutor.

 

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.