Review Samyang 8mm Fisheye F2.8 Sony E – un fisheye fantastic

Fisheye8mm

Samyang 8mm Fisheye F2.8 Sony E mount

Se intampla rar sa testez un echipament foto, fie el aparat, obiectiv, trepied sau cine stie ce alt dispozitiv si, la final, sa nu mai vreau sa îl inapoiez.

In seria de obiective testate, primul care mi-a creat senzatia asta a fost Sigma 35mm F1.4 Art (testat aici si pe care l-am cumparat imediat dupa finalizarea testelor), al doilea fiind acest micut argintiu, fisheye-ul Samyang 8mm F2.8 cu montura Sony E, pe care, ati ghicit, l-am cumparat instant.

Cum am trait fara fisheye atata timp?

M-am apucat de fotografie de mai bine de 11 ani, si in tot acest timp, am blamat, credeam eu, pe buna dreptate obiectivele de tip Fisheye. Sa cazi in pacat cu un astfel de obiectiv, e usor tare, iar rezultatele pot fi lejer dezastruase, cat sa ii enerveze groaznic pe cei din jur, pe care ii bombardezi cu imagini diforme, cu oameni strambi si pozati de sus si de aproape ca in filmele ce incep cu X.

Dar, recunosc ca in tot acest timp am vazut si exemple fantastice de fotografii realizate cu fisheye-ul si acum, dupa ce îl detin de mai bine de 6 luni, mi-am dat seama ca este un instrument senzational, daca inveti sa lucrezi cu el si, mai presus de orice, daca experimentezi.

DSC02846-Edit

Vorbind strict despre micutul Samyang 8mm Fisheye F2.8 pe montura Sony E (camerele NEX si Alpha), a fost dragoste la prima vedere. Pe langa faptul ca este mic si se “asezoneaza” perfect pe Sony-ul meu a6000 (despre care am scris aici) nu cantareste decat 217 grame.

Initial, in testele mele, l-am folosit strict pentru tururi virtuale, panorame de 360 de grade precum acestea pe care le-am facut pentru cativa dintre clienti:

Cam asa arata cateva panorame in afara turului virtual

DSC02174 Panorama Clean

Berarie

Cabinet 1Faptul ca unghiul de cuprindere al “micutului” este de 180 de grade permite realizarea acestor panorame din doar 6 cadre: 4 pentru a acoperi scena complet in 360 de grade si inca 2 ca si “capace” (zenit si nadir). Bine-inteles ca nu putem realiza astfel de imagini in spatii mici (gen interioare) fara un cap panoramic dedicat (precum acestea).

Practic acesta a fost singurul scop pentru care am cumparat obiectivul initial, cererea pentru tururi virtuale fiind din ce in ce mai mare, si in aceasta situatie Fisheye-ul fiind indispensabil.

Si totusi, ce mai poti face cu un Fisheye?

Normal ca daca tot l-am adaugat la trusa foto, nu puteam sa îl las si sa-l folosesc doar pentru tururile virtuale. Incet-incet am vazut ca nu prea îl mai dadeam jos de pe aparat, atat de mult a inceput sa imi placa. E un obiectiv care te inspira la creativitate, la cautari fotografice, la experimentari si de ce nu, la caricaturi.

Intr-o tura de la munte, cu o gasca faina de vreo 60 de bloggeri cu care am mers #priNeamt, acest obiectiv m-a inspirat la ceva cu totul nou, ne-incercat de mine pana acum: selfie-uri. Ba chiar am pornit o pagina de Facebook pe aceasta tema Me and Myselfie. Este, zic eu, o metoda minunata de a avea amintiri cu prieteni dragi, cu familia, in locuri noi si calatorii. Mai jos cateva din amintirile mele

Cu atat entuziasm am vorbit de el, si atat i-am incantat pe prietenii mei, incat unul dintre ei, nu s-a lasat mai prejos si dupa ce ne-am despartit la finalul concediului din Spania, primesc o instiintare de la el: m-ai imbolnavit, numai tu esti de vina pentru #mySelfish (da, si-a luat si el obiectivul, varianta pentru Micro 4/3) si si-a intitulat imaginile inspirat de numele fishey-ului.

Desi este un obiectiv manual focus (de fapt complet manual), nu este deloc greu sa focalizezi cu el. Avand o focala de 8mm, campul de profunzime este incredibil de mare, chiar si la F2.8. Asa ca eu practic nu prea focalizez cu el 🙂

Am setat inelul de focus aproape de infinit (aproape de Hyperfocala) si astfel, am clar in imagini de la 1,2m pana la infinit, fara sa imi mai pese de obtinerea clarului. Daca insa am nevoie sa fotografiez subiecte mai apropiate (distanta minima de focus este de 30 cm), atunci functia de Focus Peaking de la SONY este inbatabila in obtinerea focusului pe subiectul dorit.

Un lucru minunat este ca inelul de focus este destul de greu de miscat, asa ca stiu sigur ca nu se va muta accidental din pozitia lasata de mine. La alte obiective asta ar fi un minus, pe cand aici este un mare plus. Cel putin pentru mine.

Poti cuprinde atat de multe cu acest Fisheye! Andreea, fetita mea care viseaza sa zboare, a fost extrem de incantata sa simulam asta in imaginile de mai jos. Aparatul a fost pus pe self-timer si apoi pe jos sau pe masa, dupa caz, subiectii complet deasupra lui:

Mi-a placut extrem de mult cat de rezistent la flare este micutul Samyang, precum si minimul de aberatii cromatice pe care le introduce. Asta e maximul de rau pe care l-am putut scoate din el 🙂

DSC06043 DSC06065

Incepand de la F4 eu nu am vazut diferente de sharpness intre centru si marginile imaginii, asa ca de acolo poate fi folosit cu succes si la fotografia de peisaj. Desi este destul de greu de gasit un subiect interesant cu atata cuprindere, nu este imposibil.

Unde nu poate fi folosit fisheye-ul?

Unii spun ca este total inutil in cazul fotografiei de arhitectura, sau cel putin atunci cand in cadru apar cladiri. Faptul ca Fishey-ul curbeaza liniile drepte, dauneaza grav sanatatii imaginilor de acest gen. Dar, ca si pana acum, cu putina creativitate, sau daca dorim sa oferim o altfel de perspectiva asupra scenei de fotografiat, eu zic ca se poate!

Deci practic nu exista loc unde nu îl putem folosi, decat poate, in capul nostru.

Este superb de folosit si noaptea, la astrofotografie, pentru ca focala mica si deschiderea de F2.8 permite timpi suficienti de lungi cat sa captam cat mai multe stele, fara a aparea efectul de star-trails. Am reusit cele mai spectaculoase imagini cu Calea Lactee ale mele folosind acest Samyang.

Poftiti si cateva Time-lapse-uri realizate cu el

La final!

In concluzie, trebuie sa recunosc ca m-am inselat in ceea ce priveste Fisheye-ul si imi pare rau ca nu i-am dat o sansa sa îl incerc cu mai mult timp inainte. Mi se pare acum ca am ratat multe cadre bune, din cauza ca nu l-am avut. Dar de acum e de nelipsit din trusa mea si va indemn si pe voi sa aruncati un ochi (fie el si de peste) asupra micutului. S-ar putea sa va indragostiti ireparabil!

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.