Sony anunta 2 noi obiective si un blit: 100mm 2.8 STF si 85mm 1.8


Sony anunta 2 noi obiective pentru gama full-frame: Sony 100mm F2.8 STF G Master™ si Sony FE 85mm F1.8. In plus, un nou flash  se adauga sistemului wireless: HVL-F45RM.

Sony FE 100mm F2.8i STF GM OSS

Noul obiectiv a fost conceput pentru a oferi cel mai cel Bokeh din seria α, dupa cum anunta Sony. Pana acum ceva timp nu aveam nimic in zona focala mid-tele iar acum, iata-ne precum “gaina-n boabe”, bani sa fie pentru ca avem de unde alege, noul obiectiv costand undeva la 2000 de euro.

Ce inseamna STF?

Smooth Trans Focus – sau mai precis “defocus control”, adica posibilitatea de a alege cum arata zona de “neclar” dintr-o imagine.

Diafragma este realizata din 11 elemente iar obiectivul contine un element dedicat optimizarii trecerii de la zonele de focus la cele de out-of-focus. Asta nu face decat sa scoata si mai bine in evidenta subiectul fotografiat.

Obiectivul este stabilizat si “stie” si un 0.25x macro cu ajutorul unui inel dedicat de pe corp. Apropo de lucruri dedicate, gasim si un buton Focus-hold. Eu pe toate obiectivele care au asa ceva l-am reprogramat pentru Eye-Af, asa incat am mai castigat inca un buton programabil pe corpul aparatului (A7R II).

Cum obiectivul face parte din seria G Master nu ma astept decat la o calitate optica excelenta precum si focus precis si vignetare minima. Acum eu detin deja 90-ul Macro si la cum se comporta acest obiectiv, greu ma va mai impresiona ceva. Asa ca astept cu nerabdare sa le pun unul langa celalalt!

SEL100F28GM_B-960 STF

Am gasit si un clip realizat de cei de la B&H in care un reprezentant Sony explica in termeni nu foarte tehnici ce e cu acest STF

Sony FE 85mm F1.8

Sony 85 1.4, Sony 85 1.8, Zeiss Batis 85 1.8 sau Sony 90mm 2.8? Sa nu mai vorbim de variantele manual-focus pentru montura FE sau posibilitatile de adaptare a obiectivelor altor marci (inclusiv cu focus).

Anuntat undeva la 650 de euro, 85-ul acesta nou este varianta accesibila dedicata gamei full-frame din seria A7x.

Obiectivul vine cu o diafragma cu 9 lamele circulare si cu un motor de focus rapid si precis. Are si buton de focus-hold precum 100-le STF de mai sus si iata ce scrie Sony in comunicat:

…that can be customised and assigned together with functions in the camera body like the popular Eye-AF feature

Ha! Deci si ei au aflat cum utilizam de fapt noi, fotografii, butonul de focus-hold 🙂

Ambele obiective vor fi disponibile pe piata din Europa la mijlocul lui Martie 2017 (verifica pret si disponibilitate).

Noul flash HVL-F45RM

Mi-au placut mult flash-urile lansate de Sony in ultimul timp pentru ca au si acea lampa, ideala pentru filmare. Noul blit nu se dezminte si ofera in continuare aceasta optiune.

Noul flash se anunta mai compact, ideal pentru sistemul α7. Numarul de ghid este 45 si are si functii radio, asa ca poate fi folosit atat ca receiver sau transmiter pana la o distanta de 30m. Meniul se anunta imbunatatit si el, in ton cu schimbarile de meniu din noile camere din seria α (vezi a6500).

Pretul la care il asteptam – 480 euro.

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.