Test cu Lytro Illum – Sa o luam de la zero


Ai platit cursuri de fotografie, ai studiat ani buni bazele fotografiei, ai inteles in sfarsit ce e aia diafragma si cum influenteaza expunerea? Uita tot!

Ia-o de la zero cu Lytro Illum

Cam asta incearca sa ne zica producatorul Lytro cu noua sa camera de tip Light Field, pe care prietenii de la F64 mi-au pus-o la dispozitie pentru teste. Nu exista conceptul de diafragma, desi nu va imaginati ca aceasta nu exista fizic, ba chiar este una extrem de luminoasa f/2.0, pentru obiectivul echivalent de 30-250mm.

Nu prea mai exista nici conceptul de focalizare inaintea de a realiza fotografia, ci abia dupa, acasa.

Wait! What?!

Da, cam asa am zis si eu cand am aflat de noul concept light field al celor de la Lytro, acum multi ani cand au lansat primul model. Cand l-am vazut insa, si mai ales si cand l-am avut in mana, am fost total dezamagit. Nu mi s-a parut nici macar o jucarie, nu zic camera foto.

Lytro first model

Dar lucrurile s-au schimbat cand au anuntat in 2014 modelul Lytro Illum. Pai cum sa nu se schimbe cand de la un device care arata precum caleidoscopul din copilarie, s-a ajuns la asa ceva:

lytro_illum5

Si nu e numai chestie de aspect, s-au schimbat foarte multe, inclusiv engine-ul Light Field a fost aproape complet schimbat in versiunea 2.0. Dar chestiile teoretice le puteti gasi foarte bine detalitate si explicate pe site-ul producatorului, nu mă apuc sa fac pomelnic aici, ci va voi povesti cum, timp de 1 saptamana, m-am chinuit sa uit tot si sa invat ceva complet nou in ceea ce priveste fotografia crearea de continut vizual.

Ce este Lytro Illum?

V-am zapacit cu Light Field-ul ala, nu? Ei bine, ca sa explic pe scurt cam toate inovatiile acestui concept, lucrurile stau in felul urmator: aceasta camera se bazeaza in mod exclusiv pe DoF (Depth of Field), adica pe romaneste pe profunzimea de camp.

Atunci cand creezi o imagine, dispozitivul inregistreaza planuri paralele, campuri de profunzime, in baza setarilor facute de tine, maturand cumva zona de DoF si captand tot ce intalneste acolo in spatiul 3D, fiecarui obiect corespunzandu-i o adancime in spatiu, fata de fotograf si camera sa.

Un fel de mindfuck, right?! Asta nu-i nimic…

Exista aproximativ 20 de zone de refocus conform producatorului, care, conform algoritmului camerei, sunt distribuite in “depth values” adica valori de adancime. Punctul zero este in punctul de focus optic al obiectivului, in fata acestuia (adica spre camera) avand 10 valori de adancime (-1, -2, -3 .. -10), si in spate alte 10 (1,2,3 …).

Cum camera intotdeauna expune la o valoare a diafragmei de f/2.0 pentru a capta cat mai multa lumina si a avea timpi de expunere cat mai scurti, devine deja un challenge sa acoperi subiectul intr-un camp de profunzime atat de mic, mai ales daca esti si la un zoom puternic (focala mare).

Challengul suprem pentru a stapani aceasta camera, este sa intelegi si sa regandesti tot timpul cadrul fotografiat in termeni de profunzime de camp, controland in permanenta:

  • distanta de focus optic
  • distanta camerei fata de subiect
  • si focala.

Ar fi aproape imposibil de lucrat cu ea daca nu ar exista butonul “Lytro” care te introduce intr-un mod fantastic de reprezentare a valorilor de adancime, un fel de “histograma” in timp real a profunzimii de camp

depth map lytro illum

Am pus eu peste imagine valorile -10, 0 si 10 ca sa intelegeti la ce mă refer. Producatorul foloseste niste coduri de culori, albastru inchis insemnand cel mai aproape de camera, trecand spre cel mai deschis albastru, zona de focus optic si mergand apoi spre portocaliu inchis, zona cea mai indepartata de aparat.

Ideal este sa manevaram acea histograma de adancimi de camp asa incat sa inconjoare subiectul (subiectele) de interes si nu mai mult, adica sa nu se extinda prea mult in fata si in spatele valorilor -10, +10 prin modificarea celor 3 parametrii mai sus amintiti (distanta fata de subiect, focala, punctul de focus optic)

Nici nu mai mă chinui sa explic prea mult, pentru ca sigur nu o pot face mai bine decat producatorul in filmuletele lor de training, atat de bine explicate ce mi-au captat atentia pentru cateva ore bune (da, ca m-am uitat de mai multe ori si inainte, si dupa ce am primit camera la test). Le puteti vedea aici.

La joaca cu Lytro Illum

Nu pot numi acest articol un review complet, ci mai mult o experienta de utilziare despre care va povestesc aici, strict din punctul meu de vedere. Sunt curios din fire asa ca am acceptat propunerea de a lua camera la “o tura”, mai ales cand am aflat ca a sosit in stoc la F64 (verifica pret si disponibilitate Lytro Illum).

Atentia la detaliu impresioneaza de la desfacerea cutiei. Simti ca ai in mana un produs de lux. Asa si trebuie, mai ales cand te gandesti cati bani trebuie sa scoti din buzunar pentru a avea acces din timp la tehnologia viitorului. La momentul redactarii acestui articol, costul camerei era de 6.999 lei.

Dupa ce i-ai montat bateria, cardul si ai pornit camera, iti dai seama ca ai in maini o imensitate de aparat, cu al carei ecran de 4″ nu prea nu ai cum sa nu iesi in evidenta 🙂

Incep insa cu un “din pacate“.

Din pacate nu ai inca un mod usor de a prezenta si altora “operele” tale intr-un mod care sa-i faca cinste camerei, cel putin nu prin intermediul internetului. Din pacate (îl veti tot auzi in articolul asta) site-ul lor incarca o versiune low-res, cu putine zone de profunzime, care o cam iau razna in momentul cand uploadezi imaginea.

A se vedea exemplul de mai sus, dar si captura de ecran de mai jos, in care mă joc cu aceeasi imagine in softul lor (oferit gratuit impreuna cu aparatul) Lytro Desktop

Mai departe, tot din soft este interesant ca putem altera planul de focus, prin Tilt & Shift si sunt convins ca de-a lungul timpului, va fi din ce in ce mai optimizat si, cu rabdare, vom putea realiza chestii fantastice.

Dar mai e mult pana atunci:

  • camera se misca greoi
  • de la valori ISO mai mari de 800 zgomotul devine exagerat si deranjant
  • senzorul, fizic, este destul mic, si desi avem diafragma 2.0 separatia subiectului de fundal nu se poate compara cu un Full Frame, avand factor de crop 3.19
  • prezentarea pe internet pe site-ul Lytro, cam lasa de dorit in ceea ce priveste calitatea imaginii
  • prezentarea in 3D pe televizoare compatibile necesita si ea optimizare

Si totusi, este o jucarie al naibii de interesanta, conceptul in sine fiind fantastic.

Concluzii Lytro Illum

Este greu sa ii gasesti vreo justificare momentan acestei minunatii, alta decat just-for-fun, insa pretul te cam da un pic inapoi si din zona asta. Este o jucarie scumpa, extrem de interesanta, care, daca firma producatoare va rezista pe piata, sunt sigur ca se va dezvolta in ceva extrem de spectaculos, si cu adevarat functional.

Posibilitati sunt multe, idei sa ai 🙂

O galerie cu mai multe Living Pictures pe care le-am creat de-a lungul testului, gasiti aici.

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.