Cum setam si folosim corect functia EYE-AF in camerele mirrorless SONY?


English version is here.

Trebuie sa recunosc faptul ca maxima confuzie a utilizatorilor noi de camere Sony mirrorless este legata de una dintre cele mai importante functii din aceste camere, una atat de utila incat practic a schimbat multora modul de shooting iar pe altii i-a ajutat clar in luarea deciziei de a “schimba barca” si a trece pe Sony. Este vorba desigur de:

Functia EYE-AF

In primul rand ce este EYE-AF?

Raspunsul cel mai simplu este: atunci cand camera detecteaza o fata, daca apasam butonul dedicat EYE-AF, atunci va focaliza fix pe ochi, de obicei pe cel aflat mai aproape de camera, asa cum este si normal.

De ce am vrea sa folosim EYE-AF si cu ce ajuta?

Exact ca si in exemplul de mai sus, unde vedem ca diafragma era setata la F1.4, este foarte important ca aparatul sa focalizeze fix pe ochi atunci cand profunzimea de camp este mica, obtinuta cel mai adesea prin folosirea unei focale lungi si a diafragmei foarte deschise.

Astfel ca, la un obiectiv de portret, sa luam exemplul clasic 85mm f/1.4 (cum este minunatul Sony GM 85mm f/1.4), este critic sa focalizam pe ochiul modelului. Daca si distanta este mica intre subiect si fotograf, atunci profunzimea de camp este cum ne place sa spunem “foita de ceapa” (sau in engleza “razor blade”). Adica mica. Asta se traduce in penalizarea fotografului pentru ca la cea mai mica greseala de focalizare, focusul se poate muta lejer de pe ochi pe varful nasului sau invers, spre spate, pe ureche.

Aici intervine excelenta functie EYE-AF (introdusa daca imi amintesc bine chiar din primul model mirrorless full-frame Sony A7 – citeste review) care initial mergea doar in modul AF-S, dar care de la generatie la generatie de camera a fost imbunatatita si perfectionata, astfel ca acum, pe gama noua (Sony A7 III, Sony A7R III si A9) pe langa faptul ca merge in AF-C, functioneaza chiar si atunci cand subiectul poarta ochelari, fie ei si de soare. Iar recent Sony a anuntat ca dezvolta functia sa mearga si la animale, spre deliciul fotografilor de wild-life!

Iata mai jos un scurt exemplu cat de utila este si cum functioneaza:

Sau aici, intr-un test mai vechi de-al meu, cand comparam Sony A7R II (primul care a implementat functia EYE-AF pe modul de focalizare continua) cu Sony A9, aparatul care a dus la rang de arta focalizarea continua cu tracking pe ochi si cu rafala de 20 de cadre pe secunda.

Si atunci de unde confuzia care se isca?

Raspunsul este si de aceasta data simplu. Exista in camerele Sony mirrorless doua functii cu denumiri asemanatoare:

  • EYE-AF
  • EYE-Start AF

Prima este revolutie, ce-a de-a doua este un dinozaur. De ce este inca prezenta ce-a de-a doua, inca nu-mi pot explica, la fel cum nu-mi pot explica cum este posibil ca EYE-Start AF sa fie prezenta in meniu,

Sony A9 – Meniu>Camera1>AF2>Eye-Start AF inactiv

iar prima EYE-AF sa nu fie nicaieri prezenta decat in zona de definire personalizata a butoanelor camerei.

Sony A9 – Meniu>Camera2>Custom Operation1>Custom Key(Shoot.)>Page2>Center Button

Daca ne uitam cat de “ascunsa” in meniu este functia EYE-AF nici nu ne mai miram de ce utilizatorii se lovesc de aceasta problema si se plang ca lor nu le merge EYE-AF sau mai rau, ca functia este inactiva.

Ce este totusi EYE-Start AF?

Hai sa va spun ce este cu dinozaurul din incapere EYE-Start AF si de ce este (mai) mereu inactiva ca functie.

In primul rand ii zic dinozaur pentru ca vine ca mostenire de la camerele Minolta (firma preluata de Sony pentru a dezvolta gama lor Digital Imaging). La vremea ei, o functie la fel de revolutionara pentru industrie.

EYE-Start AF nu facea altceva decat sa porneasca focalizarea automata si sa focalizeze acolo unde se uita fotograful in vizor. Practic urmarea pupila fotografului si stia cam unde in cadru se uita acesta, mutand automat punctul de focus si pornind focalizarea automata. Smart nu?

Si totusi de ce nu merge in noile camere mirrorless, de ce e mai mereu inactiva si de ce mai e in meniu?

Daca va asteptati sa va zic iar ca raspunsul e simplu, ei bine, nu mai e chiar asa.

In primul rand, sistemul functiona pentru ca aveam la mijloc un vizor optic si o oglinda, ambele disparute in gama mirrorless. In al doilea rand, sistemele de focalizare automata la acea vreme se bazau pe cateva puncte de focus, nu pe 693 cate are spre exemplu Sony A9, deci nu era chiar asa greu sa nimereasca un punct de focus acolo unde se uita fotograful.

Si totusi, cum facem sa functioneze si in gama mirrorless actuala? Ei bine, folosind obiective “vechi” adica cu montura A, impreuna cu adaptorul Sony LA-EA4 (adica acesta). Si doar cu acela, pentru ca adaptorul implementeaza un sistem propriu de focalizare si are si o oglina (e drept semitransparenta precum in modelele SLT Sony mai vechi).

DOAR asa putem activa acea functie veche in noile modele si zau ca in ziua de azi nu mai e asa utila (sau precisa), nici pe departe la fel de utila precum noua functie EYE-AF.

Mă depaseste complet explicatia de ce aceasta functie, repet, mai mereu inactiva, este prezenta inca in meniu, la loc de cinste pe langa alte functii de focalizare curente. Sper ca intr-o zi Sony sa o ingroape fie de tot, fie undeva printr-un meniu denumit corect: Legacy!

Revenind la EYE-AF

Hai sa va arat cum imi configurez eu camerele pentru a scoate untul din aceasta functie.

Spuneam in clipul de mai sus ca va explic de ce folosesc tehnica “back button focusing”, adica de ce dezactivez focalizarea de pe butonul declansator al aparatului si de ce focalizez cu ajutorul butonului AF-On de pe aparat (sau imi definesc un custom button pt aceasta daca modelul de camera nu are un buton AF-On dedicat).

In primul rand mi-am schimbat complet modul de lucru trecand pe mirrorless-urile Sony. Daca inainte trageam Single shot (adica o poza la o apasare a butonului declansator), acum cel mai des trag pe Multiple Shot (Continuous High la actiune rapida, pasari in zbor, sport etc. si Continuous Low la eveniment si sedinte de portret).

Tot la fel, inainte trageam AF-S, acum trag exclusiv AF-C pentru a beneficia la maxim de viteza de lucru a camerelor de generatie noua (exemplu Sony A9 trage cu 20 de cadre pe secunda si intre cadre masoara de 3 ori exepunerea si focusul).

Astfel ca metoda de focalizare cu butonul AF-On devine cel mai rapid mod de a trece de la un mod la altul. Mai precis: cat timp tin apasat AF-On, am focalizare continua cu tracking-ul subiectului. Am luat mana de pe AF-On, focusul ingheata in ultimul punct focalizat (exact ca AF-S) si pot apasa cand doresc pe butonul declansator, fara a activa focalizarea.

E o tehnica ce-ti ia putin timp sa te obisnuiesti, dar odata stapanita iti ofera numai avantaje (si poze reusite).

La final

Sper ca am reusit cat de cat sa lamuresc misterul functiei EYE-AF si diferenta intre ea si EYE-Start AF. Daca am omis ceva, va astept intrebarile in zona de comentarii, va raspund cu drag la orice nelamurire.

Va mai arat un clip pentru a vedea cat de utila este aceasta functie de focalizare pe ochi, pentru ca este capabila sa focalizeze chiar si cand intre subiect si camera se interpun obiecte (crengi, plase, gard, geamuri etc.) sau cand capul este intr-o parte si un singur ochi este vizibil, plus multe alte situatii. Enjoy

Ce mi-as dori pe viitor de la noile iteratii ale acestei functii este implementarea acesteia in zona de Face Detection. Sa se numeasca Face and Eye Detection si sa ai optiunea de a activa automat EYE-AF la fel cum ai si Face AF On. Ceva de genul:

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sony EYE-AF - how to set and use it on your camera - aLLin Popescu - […] EN follows. RO: Versiunea in limba Romana este aici. […]
  2. Sony A6400 - fotografia se schimba - aLLin Popescu - […] dupa articolul in care povesteam cum setam corect camerele Sony pentru functia de EYE-AF (citeste aici), in noul model…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.