iPhone sau Android?

Asa mi-am pus acum multi ani intrebarea. Corect este “iOS sau Android?”, daca e sa vorbim despre sistemele de operare mobile, dar cum iOS vine doar pe iPhone, atunci ramane

iPhone sau Android?

Acest articol nu este un “flame”, o controversa sau cum i se mai spune. Nu incerc asta, ci doar sa va spun “cum” si “de ce” am ales eu.

Un pic de istorie

Am fost pe Android ani de zile, si am ales la acele momente ce am crezut eu a fi crema terminalelor mobile. Pana atunci am avut multe modele de Nokia, apoi Windows Smartphones, dar …

Nexus_OnePe 5 ianuarie 2010 se lansa primul terminal Nexus al celor de la Google, manufacturat de HTC. Pe 9 ianuarie acelasi an îl tineam mandru in maini, un bun prieten tocmai sosea din State si l-am rugat sa mi-l cumpere.

La nici doua luni, Oana, sotia mea, îl primea pe fratele lui, aproape acelasi telefon dar lansat pe piata de HTC, numitul Desire.

Au fost doua terminale superbe, insa cu multe avantaje pentru Nexus fata de Desire deoarece primul rula Android Eclair Vanilla, adica versiunea pura scoasa de Google si nu “bloatware”-ul incarcat de producatorii de terminale pe modelele scoase de ei.

A fost telefonul pe care l-am tinut cel mai mult si mi-a placut foarte mult. La vremea aceea faceam misto groaznic de colegii de la munca ce se laudau cu ale lor 3G si 3Gs-uri. Mă distram aratandu-le cum iau un torrent pe telefon si calculatorul de acasa se apuca sa mi-l downloadeze, ca sa mă astepte gata de vizionare acasa 🙂

Uram Apple asa, instinctiv, cred ca de ciuda ca devenea tot mai popular printre prietenii mei si incercam sa gasesc tot felul de motive sa nu le dau credit. Ba Antenna Gate, ba aia, ba ailalata.

A vazut nenumarate hack-uri, Cyanogenuri sau mai tin eu minte ce si s-a tinut excelent timp de 2 ani, pentru ca am sarit peste Nexus S (primul produs de Samsung, care nu m-a impresionat la data lansarii).

220px-Samsung_Galaxy_Nexus_RenderPrin decembrie 2011, imediat dupa Craciun, nu am mai rezistat si cu ajutorul unei prietene care isi facea mai multe abonamente pe firma, am comandat noul Nexus Galaxy (al doilea Nexus produs de Samsung pentru Google).

Mi-a sosit, culmea, tot pe 9 ianuarie, la fix 2 ani dupa primul Nexus. Al naibii de mare, comparativ cu primul Nexus, dar cu un ecran superb, curbat si Super AMOLED. Venea cu noul Andoid Ice Cream Sandwich (a patra iteratie a sistemului de operare de la Google).

De la inceput nu m-am simtit confortabil cu el: mare in buzunar, destul de greu de operat cu o singura mana, dar hai, sa zicem ca te obisnuiai cu asta. Insa, intre timp, aparusera enorm de multe terminale Android de la n-spe mii de producatori care de care mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Android-ul trebuia sa faca fata tuturor si sa mearga bine pe toate, dar mie mi se parea ca nu mai merge bine nici macar pe “flagship”-ul celor de la Google.

Se fragmentase foarte tare, aplicatiile erau din ce in ce mai multe si mai proaste, pentru ca Google in nevoia de a se apropia ca numar de aplicatii de gigantul Apple, aproba in Google Store toate prostiile, si uite asa a disparut placerea de “a butona” telefonul.

3 luni inapoi in timp

Inainte de ziua mea in 2011 ne-au vizitat niste prieteni spanioli pe care i-am gazduit in apartamentul nostru de 2 camere.

Tipul avea un iPad. Eu aveam o pustoaica de 2 ani si 3 luni 🙂 Seara i-a dat tableta sa deseneze ceva intr-o aplicatie.

A doua zi de dimineata, dis-de-dimineata, Andreea s-a trezit, s-a dat jos din pat si a fugit in sufragerie unde dormeau prietenii nostri. M-am dat repede jos din pat sa mă duc dupa ea, gandindu-mă sa nu ii deranjeze.

Am ramas trasnit cand am vazut-o apasand butonul Home la tableta, deblocand-o cu un swipe, dand 2 pagini pana la iconita aplicatiei de desenat din ziua anterioara (primul ei contact ever cu o tableta), si apoi apucandu-se sa mazgaleasca acolo, cu schimbat de culori si grosimi la linii etc.

Si atunci mi-am zis:

Bai, e ceva bine cu tableta asta!

De Craciun primeam cadou un (de la self-moshu), justificand Oanei ca e pentru Andreea, pentru povesti, desen si alte joculete smart :).

Revenind la firul povestii, mă trezeam ca folosesc Nexus-ul doar pentru a vorbi la telefon, iar iPad-ul era de nedespartit de mine. Lucrurile pur si simplu mergeau, nu crapa, nu ingheta, mergea ultra-smooth, aplicatiile si jocurile erau incredibile. Si mi-am pus iar intrebarea:

iPhone sau Android?

Am cautat alternative la Galaxy Nexus dupa 4 luni de cand mi-l luasem. Cautam un Android de dimensiunea primului Nexus, cu specificatii bune, dar parca toti producatorii o luasera razna: terminale cat mai mari, cu ecrane cat mai hi-res si mai “inch-wide”.

Singurul terminal care imi placea cum arata la acea vreme si ca specificatii, si dimensiuni, era culmea iPhone 4s, proaspat lansat 🙂

Un coleg vroia sa isi ia Galaxy Nexus la abonament, asa ca i-am facut un pret bun pentru terminalul meu de 4 luni, iar la abonament l-am pus sa-si ia iPhone 4s, pentru mine.

Si asa mi-am raspuns atunci la intrebarea iPhone sau Android, cumparandu-mi iPhone-ul 🙂

6 luni dupa

In 6 luni de la intamplarea cu iPad-ul si prietenii spanioli, eram complet “convertit” :). Mi-am vandut PC-ul pentru ca aranjasem cu cineva care mi-a adus din US o frumusete de iMac, aveam 2 iPad-uri pentru ca Oana si Andreea imi cam pusesera monopol pe primul, asa ca mi-am luat si eu iPad 3-ul cu 3G si am descoperit cum poti avea Internet Gratuit pe Tableta (PS: unul din cele mai accesate articole ale mele de pe blog) si mă bucuram si de 4s-ul care se misca atat de bine!

Fast Forward – a urmat , vandut iMac-ul si cumparat un MacBook Pro Retina cu care inca lucrez, iar la finalul anului trecut vandut si iPhone 5s-ul si cumparat -le din Apple Store, mai mult din impuls.

O sa mă intrebati ca nu e la fel de mare iPhone 6-le precum Galaxy Nexus-ul: ba da, insa de fapt problema atunci nu era tocmai dimensiunea, dupa cum am zis ca te obisnuiesti, ci sistemul de operare si cum mă simteam eu utilizand acel telefon.

Am fost cat pe ce sa vand 6-le si sa pastrez 5s-ul, insa mă bucur ca am rabdat cateva zile si ca m-am obisnuit cu dimensiunile lui.

Zilele trecute mi-am pus iar intrebarea iPhone sau Android?

Cu putine zile in urma am fost invitat la un eveniment de lansare a doua noi terminale Samsung, o generatie noua Galaxy A, dedicata tinerilor din generatia #Selfie. Mi-au placut extrem de mult in ceea ce priveste design-ul, materialele folosite si cum se miscau, asa, la prima vedere.

In paralel, Oana nu a renuntat niciodata la Android, prima ei experienta cu iPhone (primul model, chiar cand s-a lansat) fiind dezastruoasa pentru ea. Asa ca dupa Desire-ul pe care l-a folosit pana i l-a aruncat Andreea in WC (stia ea ce stia :p) a primit cadou un Samsung Galaxy S3 de care nu s-a mai despartit, pana ieri 🙂

Imediat dupa evenimentul Samsung l-am vizitat pe varul meu care mă tachina de prin octombrie 2014 cu noul (atunci) . El isi luase -ul si ghici ce, tinea in sertar Alpha-ul, la nici 4 luni dupa achizitie.

Trebuie sa recunosc ca mi s-a parut si inca mi se pare cel mai reusit telefon Samsung de pana acum in ceea ce priveste Design-ul. Este pur si simplu superb, se tine in mana excelent si se misca la fel de bine. Nu am stat mult pe ganduri si dupa ce mi-a facut o oferta de nerefuzat, i l-am cumparat Oanei, mai ales ca vine ziua ei intr-o luna.

Si am zis ca daca tot mai dureaza 4 zile pana ajunge la ea (eu eram in Bucuresti ea la Slobozia), sa imi pun frumos sim-ul in el si sa vad cum mai e pe Android 🙂

iPhone sau Android

Samsung Alpha, iPhone 6, iPhone 5s

Zis si facut!

Cum e pe Android?

Reiau – nu fac vreun flame aici, nu incerc sa spun ca ala sau ala e mai bun, va zic doar strict despre experienta mea de utilizare.

In primul si in primul rand mi-a luat extrem de mult sa imi fac setarile dorite. Mi s-a parut insa genial cand m-am logat cu contul de Google pe telefon ca s-a apucat sa imi downloadeze aplicatiile pe care le folosisem ultima oara pe Nexus. Nu-mi mai trebuiau toate, dar l-am lasat sa-si faca damblaua.

Apoi s-a apucat domnul Samsung sa-si downloadeze si updateze toate aplicatiile lor, m-a pus sa-mi fac cont Samsung (nu m-a obligat dar mi-am facut) ca sa vad ca face cam acelasi lucru cu Google-ul, adica back-up si restore, etc… Dar na, better safe than sorry cum zice englezu’, nu?

Android-ul s-a schimbat mult in versiunea 4.4.4 si mi-a scris cineva ca 5-ul e o cu totul alta bestie. Îl cred pe cuvant, dar nu am putut face inca update pentru modelul Samsung Alpha, ca trebuie ca producatorul sa îl impaneze cu soft-ul lor si nu e gata inca!

Apoi am avut un mini soc: notificarile. Pe langa faptul ca setezi system-wide anumite notificari, apai am gasit in vreo 2 sau 3 locuri setari de notificari pentru aplicatii. Nu-mi place sa-mi bazaie telefonul la fiecare mesaj pe Whatsapp sau mesaj pe Facebook Messenger. A fost o intreaga odisee sa dezactivez toate notificarile acestora: culoare led, vibratii, sunet pt mesaje individuale, apoi led, vibratii sunete pentru chat de grup, si tot mai apareau. Am renuntat in cele din urma.

Apoi, a trebuit sa îl sun pe varu’ sa îl intreb cum dracu fac sa nu mi se mai inchida ecranul in timp ce mă uit la un filmulet pe Facebook: “neah, nu prea ai cum.. pe Youtube nu face asa, da pe FB se stinge. Activeaza si tu functia aia care detecteaza ca te uiti la el si nu se mai stinge…” Noroc cu functia celor de la Samsung, ca altfel nu stiu de unde puteam rezolva problema, am cautat dar nu am gasit

Meniurile au devenit extrem de incarcate de chestii, oarecum ilogice (si la iPhone sunt unele asa, ce-i drept) dar te obisnuiesti pana la urma.

Apoi a venit mesajul, ceva de genul: butonul x a fost inlocuit, nu mai e Meniu, e un fel de Alt+Tab … iti arata ce aplicatii ruleaza pentru o mai simpla schimbare intre ele.

Apoi Hi Samsung, Hi Google – se cam certau care sa intre prima sa imi serveasca nevoilor. Google Now imi tot spunea de vreo 2 ori pe zi ca e timpul sa mă duc acasa, si cat fac pana acolo :), Facebook-ul imi umplea bara de notificari si am obosit cautand de unde naiba mai dezactivez si pe alea.

In concluzie

Poate ca m-am prostit asa cu trecerea timpului, cred ca as fi ras sa mor daca as fi citit articolul asta pe vremea cand aveam Nexus One si uram Apple in draci, si as fi zis: “ce idiot e si asta de a scris”, dar va jur dragilor, e atat de simplu pe iOS si asa de fara batai de cap, ca mie unul nu-mi trebuie altceva.

Sa am telefonul in camera la incarcat si sa raspund la apeluri de pe Mac sau iPad, sa trimit SMS-uri direct din calculator, fara sa mă chinui sa mai butonez pe telefon, sa mearga cititorul de amprente din prima, nu dupa n-spe swipe-uri cum am patit pe Alpha (l-am si dezactivat la un moment dat ca mă enerva groaznic), sa mă bucur de aplicatii geniale care apar mult mai tarziu pe Android (sau poate niciodata) sa, sa, sa …

Deci raspunsul pentru mine ramane: iPhone!

PS: nu mă dezic de la Samsung Alpha – e un terminal superb, pe care vi-l recomand daca va place Andoid-ul. Poate ca daca rula iOD cred ca îl preferam in loc-ul iPhone-ului datorita design-ului minunat.

PS2: Samsung Galaxy S3 este de vanzare, detalii in privat sau la telefon 0727343402 😉

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

2 Comments

  1. Alin, m-am regasit complet invers in articolul tau. Eu am pornit prost din prima cu Android. HTC Desire ma scotea efectiv din minti. L-am vandut dupa 2 luni. A urmat Galaxy S2. Groaznic, groaznic, groaznic. Apoi, iPhone 3GS care ma enerva cumplit ca se zgaria ca dracu pe spate, desi iubeam sistemul de operare. I-am pus folie armor shield si dupa cateva zile se dezlipea de la colturi telefonul fiind arcuit in spate. L-am vandut si am luat Galaxy S3. Big, big mistake! Ma suna singur de cate 3-4 ori pe zi, se bloca, scoteam bateria si cu ochii inchisi de la atata antrenament. Vandut dupa 2 saptamani. Apoi iPhone 4S mai bine de 1 an. Perfect. 5ul nu imi placea ca se cojea pe muchie asa ca am asteptat si am luat 5c. Verde turbat, ca mine asa. Dupa juma de an, bateria trebuia incarcata de 2 ori pe zi, aparuse o pata galbena si lunga pe ecran in dreptul controalelor de volum. Vandut si cum iPhone 6 nu mi-a placut nici de frica mortii, am luat Galaxy S5. Este singurul Android care m-a facut sa uit de Apple. Desi….iPad, MacBook Pro si eu ca si tine in casa. Galaxy S5 este pur si simplu impecabil. Dupa ce reusesti sa il optimizezi, merce perfect. Asa ca…..deocamdata nu am nici un fel de motiv sa il schimb dupa 4 luni de utilizare. Astept iPhone 6S ori 7 pentru ca 6 simplu e pur si simplu odios.

    Post a Reply
  2. Ai incercat si modelele one m7,m8,m9 de la HTC?personal am avut samsung(s plus, s2 , s3 ,s4) dar si Iphone(3gs ,4 , 4s, 5) .Dintre toate acestea cel mai mult m-au impresionat s2-ul celor de la samsung datorita fluiditatii( asta pe versiunile 4.0 si4.1.2) si 4s-ul de la apple( folosit pe ios6.1.3 si pe ios 7.1.2) recomand cu caldura orice model de Iphone cu vechiurile versiuni de soft(ios5,ios6).Recent am renuntat de la Samsung galaxy S4( cel octa core) care mi s-a parut o gluma de telefon( erori peste erori ,bateria slaba,calitatea materialelor) la un Iphone 5(un telefon foarte bun. Cu finisaje frumoase si culori bune ) ,dar din pacate am avut ghinionul sa se arda placa de baza.Asadar,am zis sa incerc si modelul One de la HTC .Am inceput cu m7 un telefon superb( un ecran luminos ,colorat superb,difuzoare cu un sunet exceptional,carcasa de aluminiu,iar in ultimul rand camera este cea mai buna intalnita de mine pana acum ) dupa un an de folosit m7 am facut upgrade la m8 si sunt foarte multumit de acesta.

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Iphone 4 Ios 7 Se Misca Greu | iphone se - […] iPhone sau Android? […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.