Review obiectivele Touit

PlayMemories how to

afla cum instalezi aplicatiile in noul tau aparat, din tari ne-suportate

Bun regasit dragilor. Astazi va prezint un scurt review la obiectivele Touit de la Carl Zeiss. Ca de obicei, echipamentul de test mi-a fost pus la dispozitie de catre F64, carora le multumesc inca o data pe aceasta cale.

Ce am testat

Am avut la test pe primele doua din cele 3 Touit-uri destinate aparatelor SONY cu montura E (seria NEX si mai nou a3000, a5000 si a6000):

categorie_zeiss_mirrorless_1469

De la primul contact cu cele doua obiective am ramas impresionat de atentia la detaliu oferita de producatorul German pentru noile serii de obiective. Touit-urile vin in aceleasi cutii premium precum fratele mult mai mare si mai scump Carl Zeiss Otus

Insa, nu mă pot prununta nici dupa utilizare incantat de inelul de focus, mai precis de materialul folosit pentru acesta, deoarece este magnet pentru scame si praf. Dar sa le luam pe rand.

Am petrecut o saptamana intreaga umbland prin tara la fotografiat si am avut cu mine cea mai mica si versatila trusa foto de pana acum: SONY a6000-ul plus cele doua obiective Zeiss Touit. Ar fi fost ideal si obiectivul de macro, insa acesta nu era disponibil pentru teste la momentul plecarii mele. Îl voi primi in curand si voi updata aici experienta utilizarii acestuia.

Carl Zeiss Touit 12 mm f2.8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Distanta focala 12mm
Focala echivalenta pe 35mm: 18 mm
Diafragma Maxim: f/2.8
Minim: f/22
Montura Sony (E Mount for NEX), Fuji X
Autofocus Da
Unghi de cuprindere 99°
Distanta min. de focalizare 18 cm
Factor marire 1:9
Elemente/Grupuri 11/8 (2 asferice)
Lamele diafragma 9
Filet filtre ø 67 mm
Dimensiuni Approx. 65 x 81 mm
Greutate 260 gr.

Obiectivul Zeiss Touit 12mm f 2.8 este ideal cand vine vorba de fotografia de peisaj, mai ales ca elementul frontal nu se roteste, permitand montarea filtrelor graduale. Echivaland cu 18mm pe full-frame, si avand un unghi de cuprindere de 99º, permite cadre extrem de largi si de interesante.

10338505_764953773544415_5916323606358588110_o

multumesc Aurel Rapa pentru foto de mai sus

Focalizarea, la fel ca si la obiectivul de 32 mm nu este la cel mai inalt nivel cand vine vorba de viteza de focus, insa este precisa, fara front sau back focus atunci cand clarul a fost confirmat. Avand in vedere ca sunt primele obiective Zeiss cu focus automat, am putea ierta aceasta “puturosenie” a obiectivelor, mai ales ca producatorul a promis ca va remedia si imbunatati si mai mult autofocusul prin updateuri confirmate de firmware.

Obiectivul s-a dovedit extrem de rezistent la flare, chiar si fara hood-ul in forma de petala cu care vine insotit. Problemele de flare pe care le puteti vedea in unele imagini din galerie sunt de la filtrul Cokin Z Pro atasat, un gradual neutru de 8 stopuri.

De asemenea nu am observat aberatii cromatice in nici un cadru, nici macar in situatii extreme de contrast puternic si diafragma maxim deschisa.

Galerie imagini Carl Zeiss Touit 12 mm f2.8

Carl Zeiss Touit 32mm f1.8

sony-hood

Distanta focala 32mm
Focala echivalenta pe 35mm: 48 mm
Diafragma Maxima: f/1.8
Minima: f/22
Montura Sony E si Fuji X
Autofocus Da
Unghi de cuprindere 48°
Distanta min. de focalizare 37 cm
Factor marire 1:9
Elemente/Grupuri 8/5
Lamele Diafragma 9
Filet Filtre ø 52 mm
Dimensiuni Approx. 65 x 72 mm
Greutate 200 gr.

Despre cel de-al doilea obiectiv Zeiss testat in aceasta tura foto, nu pot sa va spun decat ca m-am indragostit iremediabil de el. Daca ar fi sa îl descriu intr-un singur cuvant, as spune doar atat: BOKEH! Da, cu litere mari, pentru ca aproape am tipat de bucurie la prima declansare cu obiectivul maxim deschis, la diafragma f 1.8.

DSC02181

La fel ca si wide-ul, este destul de lent la focus, obtinand clarul cam din 3 pasi, si daca ar fi sa descriu cu incetinitorul cam ce se intampla, e asa: focus in fata subiectului, focus in spate si apoi “spot-on” pe zona dorita de focalizat.

Este extrem de sharp chiar de la f 1.8 si asa cum am spus si mai sus, zona de neclar o “deseneaza” incredibil de bine, cremos si in tonuri graduale placute, aproape la fel ca imbatabilul Otus.

DSC03190

Echivalentul in full-frame este de 48mm, deci normalul ideal. Combinat cu diafragma extrem de luminoasa, nu inseamna decat un singur lucru: obiectivul perfect pentru portret, si nu numai :).

Se aseaza perfect pe a6000, nefiind deloc mare. Combinat cu obiectivul de kit, poate creea trusa foto perfecta pentru a calatori extrem de light. Eu m-am convins, va invit si pe voi sa o faceti.

Galerie imagini Carl Zeiss Touit 32 mm f1.8

Disponibilitate si pret

La final, ramane sa va spun si pretul actual pentru cele doua obiective.

Carl Zeiss Touit 12 mm f2.8 costa 4.099 lei si poate fi cumparat de aici.

Carl Zeiss Touit 32 mm f1.8 costa 2.999 lei si poate fi cumparat de aici.

Nu uitati, comandand prin link-urile de mai sus, mă ajutati in demersul meu, pentru ca sustineti acest blog si review-urile pe care le scriu si in care investesc atata timp (si bani, de ce sa nu pun punctul pe i).

Alerta discount

In prezent ruleaza o campanie de discount 15% pentru obiectivele Touit daca achizitionati un aparat mirrorless Sony sau Fuji, asa ca ar fi un moment bun sa le achizitionati impreuna, inca de la inceput. Detalii mai jos.

categorie_zeiss_mirrorless_1469

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.