Cum fotografiezi luna?


Pentru ca se apropie perijeul lunar cand luna e cel mai aproape de noi, adica de pamant, m-am gandit ca nu ar strica un mic articol cu ceva sfaturi pentru cei aflati la inceput, cum sa fotografieze luna.

Cu totii iubim luna, mai ales cand e mare pe cer. Ma rog, mai putin cei care nu pot dormi cand e luna plina, dar si pentru ei e util acest articol, ca daca tot nu dorm, macar sa faca poze :).

Pentru mine e o atractie magnetica satelitul natural la Terrei asa ca de cate ori stiu ca vom avea “SuperMoon” – adica luna plina si foarte aproape de pamant, ma pregatesc cum pot mai bine si daca am timp, fug sa capturez momentul.

Cum fotografiezi luna

Fotografie compozit, strict pentru inspiratie ­čÖé

Daca si tu ai incercat si tot ce ai reusit a fost un punct mic, albicios pe cer, si nu imagini detaliate ale lunii, e clar ca ceva nu faci bine. Iata cateva sfaturi:

Cum sa fotografiem luna

  • In primul si in primul rand, trebuie sa iti planuiesti putin sesiunea. Trebuie sa stii cand rasare in locatia in care te afli dar mai ales unde rasare. La fel ca si soarele, de obicei luna rasare la est, dar depinde foarte mult si de anotimp pentru ca pot exista variatii gen est-nord-est, sau sud-est etc. Ati inteles ideea. Cel mai bine este sa cautam o aplicatie pe telefon (eu folosesc Sky Map care e si gratuita si imi ofera multe detalii despre corpurile ceresti) sau un site unde sa ne informam. Spre exemplu acesta.┬áDaca poti, mergi cu 1-2 zile inainte de maxim, pentru a vedea exact ce si cum si a planui si mai bine punctul tau de statie.
  • Acum ca stim unde rasare si ti-ai ales cu grija o locatie frumoasa, fie ea in oras sau pe coclauri, e timpul sa te pregatesti din punct de vedere al echipamentului. Daca pana acum ti-au iesit numai poze in care luna era si mai mica decat o vedeai cu ochiul liber e pentru ca ai folosit un obiectiv prea wide. Cu cat mai tele obiectivul, cu atat mai mare luna in cadru. Asa ca cel mai bine scoate de la naftalina teleobiectivul ala pe care iti e lene sa il cari si incearca macar un 200mm pentru fotografii cat mai spectaculoase. Daca ai si un teleconvertor, ce mai astepti? Monteaza-l!. Incarca bateriile, ia trepiedul cu tine si fugi pe teren.
  • Luna este foarte luminoasa pentru ca reflecta foarte bine lumina solara asa ca treci in modul ala de care iti e frica cel mai tare, adica manual. Pune masurarea expunerii in Spot si indreapta punctul central spre luna pentru a afla expunerea optima. De restul ne ocupam mai tarziu. Abtine-te sa tragi cu ISO mare ca sa prinzi bine si detaliile de pe pamant, de ele ne ocupam mai tarziu. Eu prefer ISO 100 si sa folosesc un trepied in caz ca timpul de expunere este prea lung. Combinat cu focala mare, chiar e recomandat sa nu tragi din mana! Daca fotografiezi in oras, momentul ideal este atunci cand luna rasare in timpul orei albastre (adica intervalul de dupa apunerea soarelui) pentru ca de obicei atunci se aprind si luminile oraselor si efectul este maxim. Cerul inca albastru, luminile oraselor si rosul lunii care abia rasare iti vor oferi imaginea castigatoare ­čÖé
  • Cauta si ceva apa prin oras, un lac, un rau, o fantana arteziana pentru ca daca prinzi si reflexia lunii in apa sigur ii vei da pe spate pe cei care iti admira imaginile ­čÖé
  • Daca te afli insa pe coclauri, e bine sa fii intr-o zona de munte. Cu cat mai mare altitudinea, cu atat mai clar este cerul, mai ales departe de luminile oraselor. Tine insa cont ca lipsa luminilor din oras nu va insemna decat ca vei avea zona de pe pamant extrem de intunecata, pentru ca in continuare vei masura in Spot luna. Asa ca e cel mai bine sa iti gasesti un punct de statie mai jos fata de subiectul prins in cadru: o stanca, un copacel, o padure, etc. pentru ca astfel le vei suprapune pe cer si vei obtine siluete senzationale.
  • Poti fotografia bracket si sa ai expuneri diferite pentru luna, pamant si cer si asa, la final poti combina fotografiile intr-un singur cadru, placut ochiului
  • Poti fotografia cu zoom maxim pe luna, pentru detalii superbe si o luna mare, si apoi inca un cadru mai wide, in care sa prinzi si peisajul. Dar la combinarea cadrului, inseamna sa trisezi un pic (cum am facut eu in cadrul de sus ca sa va atrag atentia spre acest articol) si sa obtii o imagine mai suprarealista.
Cum fotografiem luna?

Imaginea originala din care am creat compozitul de mai sus

V-am dat de lucru? Atunci astept cadrele voastre in comentarii! Pe 16 oct a.c (adica 2016 daca veti citi acest articol peste ceva timp) avem Perijeu lunar aka SuperMoon combinat cu luna plina. Daca nu v-a iesit, puteti repeta pe 14 Nov, pentru ca la nici o luna povestea se repeta. E o perioada propice, numai vremea sa tina cu noi si sa nu fie prea multi nori!

A photo posted by Alin Popescu (@alithenake) on


Iata ce am fotografiat eu pe 15 octombrie 2016:

Nu-s pe deplin multumit, o sa incerc o noua abordare acum, pe 15 nov la “noua” superluna!

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.