Cum transformam o fotografie in “Little Planet”?

Probabil ca ati auzit pana acum termenul de Little Planet cand vine vorba de fotografii, sau mai precis de o metoda de prezentare a acestora, destul de interesanta si artistica.

Daca nu cunoasteti termenul de Little Planet, probabil ca ati vazut imagini de genul celor de mai jos si nu ati stiut ce e cu ele, cum se fac si nici cum se numeste aceasta tehnica de post-procesare.

_ATN4025 Panorama

Haideti sa vedem care sunt pasii pentru a obtine un Little Planet

In primul rand, imaginea ideala de la care se pleaca, este o panorama. Fotografia este bine sa aiba un aspect ratio de cel putin 2:1 (adica, latimea sa fie de cel putin doua ori inaltimea). Si pentru ca tot vorbim de lucruri ideale intr-o lume mai putin perfect, este si mai bine ca panorama sa fie completa, adica de 360 de grade.

O panorama de 360 de grade, corect realizata, se infasoara pe un cilindru fara ca sa vezi zona de lipire, astfel, capetele sale se “pupa” fara erori. Aceasta este situatia cand si micuta noastra planeta va iesi perfect, fara probleme de lipire.

Cum acela e cazul cel mai simplu, nu o sa vorbesc aici de el, ci voi detalia situatii cand nu avem panorame complete de 360 de grade, pentru ca sunt rare situatiile cand facem o panorama completa (exceptie facand bine-nteles imaginile realizate pentru tururi virtuale, dar despre asta alta data).

Ba mai mult, voi da un exemplu si cum putem realiza un Little Planet dintr-o poza obisnuita, si nu o panorama.

Concret

Pasul 1. Alegerea imaginii. Voi pleca de la aceasta fotografie panoramica:

head_pano

Pentru efecte spectaculoase, este bine sa avem cer complet de la un capat la altul, de exemplu aici, daca Piatra Craiului (sau unul dintre copaceii tomnatici) imi iesea din cadru in partea de sus, panorama nu mai era potrivita pentru exemplul nostru.

Se poate vedea ca marginile nu se “pupa” in sensul ca in stanga avem umbre multe si copacei mici, iar in dreapta avem lumina si multe culori. Daca nu as corecta aceasta imagine, iata ce as obtine:

Little Planet gone wrong

Acum intelegeti mai bine de ce stanga si dreapta imaginii trebuie sa se pupe :).

Pasul 2. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa putem lucra usor, vazand ambele laterale una langa cealalta. Aici intervine filtrul Offset din Photoshop (Filter > Other > Offset)

LittlePlanetTutorial01

Vom trage de siderul Horizontal pana cand cele doua margini ajung intr-o zona unde putem lucra. De obicei la mijloc e cel mai bine, si e usor sa obtinem acest mijloc daca introducem ca valoare de offset pe orizontala, jumatate din latimea imaginii originale

LittlePlanetTutorial02

De aici inainte e usor, cu putina indemanare in utilizarea Clone Stamp Tool-ului, setat pe flip pe orizontala (Alegeti Window > Clone Source daca nu va apar optiunile de customizare a clonarii), ne apucam si pictam destul de “barbar” cativa copacei deschisi la culoare, plus o trecere de la cerul intunecat la cel luminos.

LittlePlanetTutorial03

Dupa ce am pictat la un nivel satisfacator, apasam CTRL+F (sau Command+F pe Mac) pentru a reaplica filtrul folosit anterior (adica Offset). Imaginea revine in pozitia initiala daca am avut-o offsetata la jumatate (in cazul meu nu, ca mi-a fost lene sa calculez jumatatea exacta a imaginii). Insa nu are nici o importanta, planetuta este gata sa iasa bine 🙂

LittlePlanetTutorial04

Pasul 3. Pasul urmator este sa comprimam imaginea intr-un patrat, asa ca de la Image>Image Size, alegem ca latimea sa fie de aceeasi dimensiune cu inaltimea, avand grija sa debifam lacatelul care pastreaza aspect ratio-ul original.

LittlePlanetTutorial05

Pasul 4. Urmeaza apoi un Image > Image Rotation > 180˚

Pasul 5. Dupa rotirea la 180˚, trecem la filtru propriu zis, cel care ne va creea primul nostru Little Planet. Este vorba despre Filter > Distort > Polar Coordinates

LittlePlanetTutorial06

Atentie, trebuie folosit Rectangular to Polar. Nu va speriati daca nu vedeti ca in imaginea mea de mai sus intreaga planetuta. Folositi butoanele de zoom (mai precis semnul minus) pentru a vedea imaginea de ansamblu.

Pasul 6. Ca ultim retus este posibil sa va placa sa mai rotiti un pic imaginea, fie la loc 180 de grade, fie numai 90 de grade intr-un sens sau altul. Depinde numai de voi. Apoi, puteti clona un pic cerul, sa dispara acele raze suparatoare, sau puteti picta direct cu pensula culoarea predominanta pe cer (eu asa am facut).

LittlePlanetTutorial07

Simplu nu?

Hai sa vedem cum putem varia efectul, si in loc de Little Planet sa obtinem altceva, sa le spunem “little pearl” 🙂

Aici nu prea mai e nevoie sa se pupe imaginile, pentru ca merginile se inghesuie in interiorul perlutei si nu prea se mai intelege mare lucru. Dar, de dragul perfectiunii, voi prezenta procesul acesta urmand pasii de mai sus pana la pasul 4, cel cu rotirea pe 180 a imaginii. NU IL MAI FACEM acum!

Sarim direct la Pasul 5. si in loc de Rectangular to Polar alegem optiunea cealalta

LittlePlanetTutorial08

Abia acum rotim imaginea la 180 de grade aplicam iar filtrul Polar Coordinates, de data aceasta Rectangular to Polar

LittlePlanetTutorial09

Rezultatul este unul la fel de spectaculos :), o sfera perfecta ce contine lumea noastra.

_ATN4025 Panorama bila

Ce fac daca nu am panorame?

Nici o problema. Pregatim o imagine normala pentru a o converti la Little Planet 🙂

Atentie in alegerea imaginii. Regulile de mai sus se aplica, asa ca e bine sa ne folosim de imagini ce ne vor usura cel mai mult munca. Este bine sa nu avem multe detalii in partea de jos, pentru ca oricum se pierd in centrul planetutei. De asemenea, partea stanga si dreapta a imaginii ar fi bine sa fie similare, si usor de corectat astfel incat sa se pupe.

Imaginile ce contin cer si apa sunt cel mai lejer punct de unde putem pleca:

LittlePlanetTutorial10

Cu ajutorul Marquee Tool facem o selectie astfel incat aspectul acesteia sa fie similar cu al unei panorame (latimea cel putin de 2 ori mai mare ca inaltimea). Apoi, Image > Crop.

Folosim Offset iar pentru a corecta zonele ce nu se pupa. Atentie, imaginea trebuie sa fie perfect dreapta, pentru ca altfel la Offset, linia orizontului nu va fi in acelasi loc

LittlePlanetTutorial12

Asa ca, trebuie inainte de orice sa indreptam imaginea. Eu folosesc Ruler Tool (pe care il gasim in acelasi grup cu Eyedropper-ul) si apoi, cu unghiul masurat de acesta, folosesc Image > Image Rotation > Arbitrary.

LittlePlanetTutorial11

De aici incolo pasii sunt aceeasi ca mai sus si rezultatul nu dezamageste

_ATN9443_4_5_little planet

Daca ti-a placut informatia gasita in acest blog, iti poti arata recunostinta cumparandu-ti produsele foto prin link-urile prezente pe acest site, linkuri de afiliere catre magazinul F64.

aparate foto profesionale

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.