Sony a zguduit din nou piata foto cu ale sale Sony A7 si A7R, cele doua mirrorless-uri full frame, unul de 24 si celalalt de 36 Mpx. Am avut norocul sa am pe maini pentru o saptamana intreaga si 2 weekenduri complete un model pre-release Sony A7. Multumesc inca o data F64 pentru ocazia inedita!
Zilele trecute nu am rezistat si am publicat cateva imagini sample realizate in cadrul testului, si din prima zi cand urma sa il iau la test, am deschis pe forumul NEX de pe DPreview un nou thread ce a adunat peste 90 de comentarii in foarte scurt timp, cu intrebari legate de aparat, ce m-au ajutat si mai mult sa “leg” articolul de test.
Review-ul a fost gata de ieri, dar cum ieri a fost ziua lansarii lui Nikon Dƒ, nu cred ca avea sens sa va povestesc despre noul Sony A7. Desi merita din plin, pentru ca deja pe internet parerile sunt impartite:
ce se merita mai mult Sony A7 sau Nikon Dƒ ?
Nu o sa va dau raspunsul, nu cel putin pana nu testez si modelul retro de la Nikon, desi inca de pe acum as avea de zis ca nu au prea multe in comun, in afara de senzor full-frame si aspect mai “old school”.
Revenind la Sony A7 (verifica pret si disponibilitate), iata pe scurt specificatiile tehnice ale aparatului
SONY A7
- senzor fullframe cu rezolutie de 24.3MP
- inregistrare RAW pe 14 biti
- sistem focalizare Hybrid AF cu detectie de faza si de contrast
- EVF OLED cu 2.4 mil de puncte
- Ecran LCD rabatabil de 3 inci si 1.229k puncte
- NFC si Wi-Fi
- filmare Full HD
- noi obiective full-frame dedicate
Am amanat sa scriu articolul de fata cat am putut, pentru ca sincer nu stiu cum voi mai putea fi obiectiv cu un produs care m-a uns pe suflet.
Si pentru ca unii dintre voi veti crede ca este un articol de ridicat in slavi producatorul japonez, va scutesc de a mai citi pana la capat articolul si voi puncta de acum singurele bile negre pe care le-am gasit utilizand A7-le zi si noapte cat l-am avut asupra mea. Pe restul va invit sa va alaturati in mica mea aventura cu Sony A7 pana la capat.
Bile negre
- se trezeste greoi din modul Sleep (boala mostenita se pare de la NEX-urile dinaintea lui)
- acces limitat la unele functii ale aparatului (mai precis schimbari de setari) cat timp se scrie pe card (dupa o rafala mai lunga)
- dificultate in a schimba rapid punctele de focus
- sistem foto incomplet (putine obiective FE disponibile la lansare)
Atat am putut stoarce din mine ca aspecte ce nu mi-au placut, desi cred ca nici unul dintre punctele de mai sus nu va ramane asa cu timpul. Un update de firmware, sau poate chiar produsul final ce va iesi pe piata, va rezolva problema vitezei de trezire din sleep si poate si accesul la functiile aparatului cat se scrie pe card.
Obiective FE vor aparea in mod constant de acum inainte si mai multi producatori third party au anuntat deja intentia de a dezvolta obiective cu montura FE (Sammyang fiind primul, urmat de Sigma, Tamron etc.)
Bile albe
Si de aici incepe articolul propriuzis 🙂 pe care il puteti citi in intregime pe blog-ul F64.
Aici va invit sa aruncati un ochi pe imagini, un fel de rezumat fara cuvinte prea multe.
Vizorul electronic si LCD-ul
Nu credeam ca va veni ziua cand ma voi declara incantat de un vizor electronic (EVF). Pur si simplu vizorul XGA OLED de 2.4 milioane de pixeli te da pe spate. Privind imaginea inainte de a fotografia, dar si dupa, ai impresia cumva ca este tri-dimensional. Este net superior LCD-ului de “numai” 1,22 milioane de pixeli, care este rabatabil ajutandu-te in situatii extreme (la firul ierbii sau de deasupra capului).
Nu-mi placeau EVF-urile pana acum. In situatiile de mai sus, abia vedeam luminile restaurantului pe vizor sau LCD, asa ca am activat functia de live preview si aparatul a ridicat sensibilitatea in vizor permitandu-mi sa-mi fac cadrul asa cum doream. In situatii ca acestea, cand poate doar vizorul optic ar fi ajutat, iata ca o functie de acest gen e salvatoare.
Ca tot vorbim de EVF, i-am mai gasit o utilitate, un avantaj fata de vizorul optic (desi in continuare il prefer pe acesta din urma, de, poate ca sunt eu mai conservator) si anume atunci cand tragi cu soarele direct in cadru. Prin vizorul optic, nu e bine sa te uiti mult la soare direct. Cu cel electronic, am stat cat mi-a dorit inima fara sa resimt vreo problema (acum nu stiu daca este bine pentru senzor acest lucru, trebuie sa mai studiez).
ISO
Iata un set cu acelasi cadru la toate valorile ISO, set ce poate fi descarcat si in format RAW de aici.
Obiectivul de kit si nu numai
Odata cu lansarea lui Sony A7, producatorul nipon a fost nevoit sa creeze o noua serie de obiective pe montura E, de data aceasta full-frame. Practic noua montura, desi identica cu E-ul de la NEX-uri se numeste acum FE, F-ul venind de la full-frame.
Optic, cred eu, este unul dintre cele mai bune obiective de kit, cu performante ce m-au lasat cu gura cascata. Nu am vazut aberatii cromatice in nici una din fotografiile pe care le-am facut, si de multe ori am tras special cadre fortate care ar putea scoate in evidenta probleme de acest gen.
Pentru ca am fost intrebat si despre compatibilitatea cu obiectivele NEX, am dat fuguta la magazinu’ de la colt si am testat o gama intreaga de obiective cu si fara APS-C crop activat.
Dinamica senzorului si culori
Ca si cum nu ar fi suficient cat de bine se descurca senzorul in ceea ce priveste Dynamic Range-ul, Sony A7 include ca si modelele anterioare lui, functii de marire a dinamicii expunerii: DRO (dynamic range optimizer) precum si HDR (high dynamic range). De cele mai multe ori am tinut DRO pe auto si, de curiozitate am activat si functia HDR in anumite situatii, mai ales dupa ce soarele coborase de pe cer, in spatele dealurilor la apus.
Si ca vorbeam de culori
Focusul si rafala
Avand un sistem de focalizare hibrid cu 117 puncte cu detectie de faza si 25 cu detectie contrast, Sony A7 ii ia fata fratelui mai mare A7R de 36 mpx ce detine doar un sistem de focalziare bazat pe detectie de contrast.
Setat pe focalizare continua si pe Continuous Shooting (2.5 fps) aparatul face fata fara probleme, cu foarte putine cadre ratate.
Rafala maxima de 5 cps se obtine in modul Speed Priority Continuous si chiar si aici, am fost placut impresionat de rezultate.
Este zgomotos Sony A7?
Se zice pe net ca asta micu’ face gura cam mare. Si nu pot infirma acest aspect.
Un mod de a diminua acest zgomot este sa te folosesti de o alta functie inclusa in Sony A7, si anume EFCS (electronic front curtain shutter). Nu detaliez ce inseamna, ci va invit sa cititi acest articol excelent care explica perfect ce si cum.
Mi s-a cerut sa inregistrez sunetele produse de Sony A7 atat cu EFCS on cat si off. Iata cum se aude:
Performantele video
Doua clipuri. Unul direct din camera,
si unul montat, ca un mic teaser asa. Atentie, contine groaza 🙂
Concluzii
Concluziile le trageti singuri, eu doar m-am straduit sa prezint cat mai mult din experienta mea cu noul Sony A7. Mie mi-a placut extrem de mult, si abia astept sa vad si alte pareri ale utilizatorilor de la noi.
Ar mai fi multe de spus si acoperit, dar si asa m-am lungit extrem de mult. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa mi le puneti si in masura posibilitatilor, va voi raspunde.
Va spuneam si la inceput, articolul complet nu e acesta. In intregime este pe blogul F64, dar daca ati citit printre randuri pana la linia asta si vreti sa vedeti articolul complet, clic aici!
12/11/2013
Imi place articolul. Felicitari! Ma bate un gand vis-a-vis da ala micu.
12/11/2013
Multumesc. Gandul asta ma cam bate si pe mine. E fantastic aparatul!
26/10/2015
Cum se descurca AF-ul in conditii de iluminare slaba cu subiectul in miscare?