Am testat EPSON L1800


Dupa ce anul trecut am testat prima imprimanta cu sistem de alimentare continua cu cerneala venit direct din fabrica pe o imprimanta foto, si anume EPSON L800 (cititi review-ul aici), ei bine, iata ca in acest an, producatorul vine cu o noua surpriza: fratele mai mare, A3+ al lui L800, care se numeste EPSON L1800.

Epson-L18001

EPSON L1800 – specificatii pe scurt

 • Recipiente de cerneala integrate, de capacitate foarte mare (70 ml fiecare culoare: Cyan, Light Cyan, Magenta, Light Magenta, Yellow, blacK)
 • Tehnologie Micro Piezo
 • Cerneala foto Epson originala Dye based (bazata pe apa si nu pe pigment)
 • Imprimare A3+ foto cu 6 culori
 • In pachet sunt incluse sase recipiente de cerneala Epson originala
 • Garantie – 1 an sau 30.000 pagini
 • Instalare fara probleme si imprimare fiabila
 • Tiparire fotografii A3 aprox. 191 secunde

Tot pe scrut va spun asa: Epson L1800 este identic din aproape toate punctele de vedere cu L800, mai putin doua:

 •  imprima A3+ in loc de doar A4 cat printa L800
 • nu mai printeaza pe suport CD/DVD – L800 avea aceasta functie

Initial m-am cam bosumflat cand am vazut ca s-a renuntat la printarea pe DVD, insa imediat mi-am dat seama de o chestie: eu am renuntat de ceva timp la DVD-uri, prefer sa le dau clientilor imaginile pe stick – mult mai rapid si mai spatios. In plus, din ce in ce mai multe calculatoare nici nu mai vin cu unitati DVD incluse. E aproape la fel ca atunci cand s-a renuntat la disketa.

E timpul sa mergem mai departe si EPSON asta ne spune.

Prezentare la F64 cu EPSON L1800

Am avut la dispozitie imprimanta EPSON L1800 pentru 3 zile de teste, asta inainte de a participa si a o prezenta la lansarea oficiala in Romania in cadrul salii de prezentari/expozitii a magazinului F64, in fata unui public numeros.

EPSON Romania, carora le multumesc pe aceasta cale, au avut incredere ca ii pot descifra “tainele” imprimantei in zilele avute la dispozitie, si mi-au inmanat-o insotita de o cantitate impresionanta de hartie.

De fapt nu cantitatea a fost impresionanta, ci varietatea ei. Am avut hartie la dispozitie pentru printuri de la 10×15 si pana la A3+ astfel:

M-am apucat de treaba

Dupa ce am facut teste pe hartie 10×15 si 13×18 pentru a-mi da seama de setarile ideale ale imprimantei si ale driverului acesteia, am concluzionat ca este ideal sa las imprimanta sa se ocupe de managementul culorilor, si nu Photoshop-ul, asa ca intotdeauna inainte de print, converteam fotografia de printat la profilul de hartie ce urma sa fie folosit.

DragosAsaftei

photo ©Dragos Asaftei – Instagram

Dupa aplicarea nivelului de “sharpness” dorit (am folosit Nik Sharpner Pro) in functie de dimensiunea hartiei, tipul acesteia (fiecare tip de hartie are nevoie de nivele diferite de claritate ale imaginii printate), si distanta de vizualizare, in meniul de print am ales aproape exclusiv EPSON Vivid pentru fotografii de peisaj si EPSON Standard cu Gamma 2.2 pentru portrete si imagini fine-art, cu gradienti placuti si tonuri moi.

La fel ca fratele sau mai mic, EPSON L1800 nu este o imprimanta de Fine-Art si mai ales nu este o imprimanta cu care sa printezi imagini alb-negru la nivel de Fine-Art. Pentru asta exista imprimantele din clasele superioare de la Epson, cum ar fi R2000 sau R3880 care printeaza cu 3 cartuse de negru, pe langa cele color si au cerneala pe baza de Pigment si nu apa.

Epson L1800 este insa o imprimanta cu un raport cost per print excelent, o imprimanta de lucru, o imprimanta cu care nu mi-ar fi rusine sa-mi printez imaginile pentru o expozitie personala, sau sa le ofer clientilor printuri ale imaginilor realizate pentru ei.

Costul de aprox. 3000 de lei la data lansarii (verifica pret actual) este unul ce poate parea maricel pentru o imprimanta, insa daca te gandesti cat de mult economisesti cu sistemul de printare continua ITS (Ink Tank System), denumit de EPSON asa pentru a se diferentia de sistemele artizanale CIS (Continuous Ink System), costul initial poate fi amortizat rapid.

De ce sa printam?

Mi-a tot fost pusa aceasta intrebare si raspunsul e acelasi: pentru ca nu esti fotograf cu adevarat pana cand nu ai si un portofoliu printat, pana cand nu iti analiezi imaginile si pe hartie, pentru ca arata atat de diferit fata de ecran.

Iar bucuria imensa pe care o simti cand iti vezi imaginile pe simeze, sau pe peretele cuiva, acasa sau la birou, este greu de exprimat in cuvinte.

Am rezumat intr-un mini-interviu luat de echipa F64 cele scrise mai sus, si va invit sa urmariti clipul de mai jos

 

Author: Alin Popescu

Inginer ca formare, grafician ca meserie, fotograf ca mod de viata, Alin este pasionat de tot ce inseamna tehnologie si scrie articole detaliate pe intelesul tuturor.

Share This Post On

4 Comments

 1. Alin, am sesizat cu maxima atentie aprecierea ta cum ca L1800 nu e pentru fine art…sa inteleg din asta ca nu e ptr profesionistii cu pretentii?
  Te rog sa tragi o privire la site-ul meu si sa imi spui daca e pentru mine sau nu…

  Post a Reply
  • Salut, sunt in concediu, cu net limitat. Nu pot intra pe site, insa iti zic: daca tragi mult a/n si faci printuri asa, atunci L1800 nu e pt tine. Altfel, cu o hartie de calitate, si ceva bibileala, poti scoate si fine art cu ea.

   Post a Reply
 2. salut.. desi printez de ani buni am intampinat o problema azi cand am achizitionat aceasta imprimanta pe formatul de hartie 10×15 cm la finalul printarii pe pagina imi lasa 4 mm neprintati ramane pur si simplu o dunga alba, desi am setat imprimanta in parametrii normali nu sunt profesionist dar nici incepator am setat valorile de print corecte format, am masurat si hartia sa nu care cumva sa fie mai lunga de 15 cm pe lungime… desi nu a fost cazul problema persista, mi-a recomandat cineva sa reinstalez driverele aceeasi problema.. daca ma puteti ajuta cu un sfat ar prinde bine sau cu nr celor de la epson care se ocupa de partea de service.

  Post a Reply
  • e prea scurta hartia de 10-15,unele sunt mai lungi cu 4mm- ex 10-15 EPSON

   Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Test cu Epson L800 - Noutăți FotoNoutăți Foto | Revista online de tehnologie - […] A aparut fratele mai mare al lui L800, si anume imprimanta A3+ EPSON L1800 despre care puteti citi aici. […]
 2. Am testat imprimanta FineArt - Epson P600 - aLLin Popescu - […] Test Epson L1800 […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.